Kleurrijke Levenslust bij het Kunstgilde Leersum

24 februari 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het Kunstgilde in Leersum exposeert van 3 maart tot en met 5 april werken van drie kunstenaars die, in al hun verscheidenheid, gemeen hebben dat zij de schoonheid van het leven bewonderen en uitbeelden in hun werk, waarvan men een, noodgedwongen kleine, keuze kan bewonderen. Maar ook aanschaffen.

Stephanie Maul maakt sculpturen en doet dit het liefst met een groepje gelijkgestemden. Ze noemt het zelf 'hakken' maar dat is bepaald niet het woord waaraan je denkt als je haar werken ziet. Het soort steen alsmede de vorm van het stuk steen dat vóór haar ligt is altijd haar uitgangspunt, maar als ze iets specifieks in haar hoofd heeft kan het voorkomen dat ze eerst een ontwerp in klei maakt. Ze werkt graag met albast, maar heeft geen absolute favoriet. Ook marmer, serpentijn of hardsteen zijn geliefde steensoorten.

Marijke Dijkman heeft jarenlang haar talenten vooral in praktische zin benut in de commerciële kunstnijverheid, maar is alweer ettelijke jaren gepassioneerd bezig met schilderen en keramiek. Het leven zelf inspireert haar. Aan wat haar ogen zien proberen haar handen vorm te geven. Vrouwen die de aandacht vragen, zoals een flamboyante zwarte vrouw waar de levenslust vanaf straalt, muzikanten die zichtbaar genieten van de muziek die ze aan het beoefenen zijn, maar ook verstilde schoonheid, zoals die van een simpele tak magnolia's.

Hannelore van Reenen schildert - over het algemeen genomen - behoorlijk grote doeken vol kleur en levenskracht, met als een van haar grootste inspiratiebronnen het Toscaanse landschap. Een blik op haar werken maakt mensen blij, zoals een boomgaard, ergens tussen Florence en Siena. Je wilt erin springen, en een mooie wandeling binnen haar creatie maken.

Maar ze blijft niet binnen de Italiaanse landsgrenzen. Het wereldberoemde dodenmasker van de Egyptische farao Tut Ankh Amon heeft ook haar gegrepen, en aan de grote impressionist Monet heeft ze een ode gewijd.

advertentie
advertentie