Ingezonden: File uit eigen doos!

13 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Afgelopen week kregen wij, inwoners van Driebergen, een zwarte Piet uitgedeeld! Altijd gedacht: 'Die auto's komen uit Maastricht', maar wat blijkt: 'Inwoners zelf oorzaak van files'. Shame on us!

Meestal worden files veroorzaakt door een ongeluk of kijkers. Mensen in de file zijn slachtoffer. Hier niet. Wij de schuld en niet de beroerde infrastructuur. De boodschap is duidelijk. 'Loolaan; Jullie zijn slachtoffer van eigen inwoners. Red je er maar mee' en: 'Inwoners; Dat jullie stil staan is je eigen schuld. Ga maar met bus en trein'. Geen verrassing overigens, want dat stond al in het 'mobiliteitsplan'.

Het alternatief: 'Geen wildbaan, maar nieuwe Loolaan'. We mogen niet meer zeuren, dus een alternatief plan. Realiseer een nieuwe Loolaan-Noord in plaats van 'Zicht op de Heuvelrug'!

Zicht op de Heuvelrug? Nooit van gehoord, zult u zeggen. Het komt uit onze structuurnota. Het staat voor een 'natuurcorridor' vanaf Odijk-Noord onder de A12 door, naar Shinty en van daar gesplitst de Heuvelrug op. ,,Shinty moet weg om de fijnstof'', wordt al gefluisterd. Wat er met de huizen van Sportlaan tot Speelweide moet gebeuren, is onduidelijk.

Of is het 'Gezichtsbegoocheling'? Er wordt ook een intensieve vervoersdriehoek 'Shinty', binnen viaduct Hoofdstraat, stationsgebeid en overweg en viaduct Bovenweg, gecreëerd. Daarbinnen een 'natuurcorridor' is een gotspe. Geen goed plan.

En wat hebben wij Driebergenaren daaraan? Niets! Maar we blijven wel met een verstoorde woonwijk en een verkeersinfarct zitten.

Daarom bestuur: Doe daar wat aan. Inwonersbelang boven natuur(-lobby)belang. In plaats van 'zicht' iets nuttigs voor de inwoners van Heuvelrug. Sluit de Loolaan af voor doorgaand verkeer en realiseer net ten noorden van de A12, in de intensieve vervoersdriehoek 'Shinty', een alternatieve uitvalsroute: een 'Loolaan-Noord'. Die kan prima meegenomen worden in de reconstructies.

Te laat? Natuurlijk niet. Een ecoduct (bijvoorbeeld tussen Elst en Rhenen) kan ook heel snel geregeld worden.

Resultaat: een leefbaar Loolaan-kwartier; vrij baan voor onze forenzen; een goede plek voor een bergingsbedrijf en geen mislukt natuurproject. Alleen maar winst dus. Ik zeg: Doen!

R. de Koning,

Driebergen

advertentie
advertentie