Zelfstandig leren niet meer heilig voor VO

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Kinderen leren plannen en zelfstandig werken. De basisscholen hebben het hoog in het vaandel staan, zoals recent ook bleek uit het minisymposium over onderwijs in Maarn. Volgens rector Ilse van Eekelen van het Revius Lyceum komen middelbare scholen, maar ook ROC’s, HBO’s en universiteiten hiervan terug.

door Monique José Timmermans

,,Natuurlijk zijn het belangrijke vaardigheden, die eenmaal aangeleerd ook wel onbewust aanwezig blijven, maar bij middelbare scholieren in de puberteit is de korte termijn bepalend voor het doen en laten”, ervaart van Eekelen. Kinderen moeten leren samenwerken en grote hoeveelheden stof eigen maken, maar dat gaat niet vanzelf, zoals het uitgangspunt bij ‘natuurlijk leren’ is. Er liggen volgens de rector keiharde criteria voor het eindexamen die instructie en een door docenten opgestelde planning onontbeerlijk maken.

De kwaliteit van het onderwijs, valt en staat met de kwaliteit van de docent. Een knelpunt. ,,Een aantal jaar geleden studeerden er landelijk slechts 11 docenten natuurkunde af”, geeft van Eekelen als voorbeeld voor het nijpende tekort. ,,Zij-instromers - degene die eerst buiten het onderwijs gewerkt hebben - hebben de inhoudelijke kennis, maar missen soms de vaardigheid om voor een klas te staan. De komende jaren blijft het tekort bestaan, dit brengt de kwaliteit van het Nederlandse VO in gevaar.

Naast samenwerking en instructie is het omgaan met de verschillen tussen de leerlingen een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren. ,,Dat komt nu beter uit de verf in de basisscholen waar leerkrachten per week veel meer uren met dezelfde kinderen werken.” Toch moeten ook middelbare scholen - met de wet passend onderwijs in aantocht - zorgen voor onderwijs ‘op maat’ voor de leerling die boven en of onder het gemiddelde presteert.

Als een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling ziet Van Eekelen de toenemende instroom naar Havo en VWO. Vervolgopleidingen spelen op de grotere uitstroom in door naast het reguliere diploma ook aanvullende eisen te stellen. Het Revius Lyceum kan, doordat het een grote school is, een breed scala van eindexamenvakken aanbieden en zal in toenemende mate leerlingen de mogelijkheid bieden om andere civiele diploma’s te behalen. Vrijdagd 10 februari is de open dag van het Revius Lyceum. Belangstellenden welkom tussen 19.00 en 21.30 uur.

advertentie
advertentie