Enervovrouwen en Volleermannen stomen door

29 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Met de maximale overwinningen van 4-0 op hun tegenstanders lieten de vrouwen van Enervo (tegen DOSC 1) en de mannen van Volleer (tegen Utrecht 5) zien wat hun plannen zijn: kampioen worden. De vrouwen van Volleer verzuimden Utrecht 3 te verrassen (1-3). De zitvolleyballers stuurden VAS-FDS met een 4-0 nederlaag naar Sneek terug.

Enervo

De tegenstander van de Enervovrouwen was DOSC. De ploeg uit Den Dolder had één van de vijf tot nu toe verloren sets van Enervo op haar naam staan. Maar Enervo werd het deze keer heel makkelijk gemaakt. Chantal de Bree: ,,Het is geen moment spannend geweest, er kwam bijna niets terug. De coach gaf ons de opdracht voor afwisseling te zorgen, maar zelfs dat bleek al heel moeilijk.'' Enervo was daardoor niet geconcentreerd, maar dat hoefde ook niet. ,,Het enige waar we bang voor waren, was om te gaan 'klooien' en zo tegen onverwacht setverlies aan te lopen.'' Verder spreken de setstanden voldoende: 16-25, 14-25, 17-25 en 11-25. Enervo heeft inmiddels een voorsprong van acht punten op nummer twee, VTC Woerden 3 en maar liefst 23 op de rest van het veld.

Volleer

Ne een overdonderende start (11-2) tegen Utrecht 5 namen de mannen van Volleer even gas terug (14-12), waarna de eerste set via 19-17 met 25-19 gecontroleerd werd gewonnen. Stefan Wendling en Jerrik Figge scoorden de punten als dat nodig was. In de tweede set was een hoofdrol weggelegd voor Marco van Thiel, die met een oppermachtig blok de aanval van Utrecht tot wanhoop bracht. 25-14 illustreert dat ruimschoots. Daarna een mindere set van Volleer (25-21) waarin het verschil werd gemaakt door Jerrik Figge die vier punten op rij scoorde vanaf 15-15. De vierde set was een formaliteit en na 25-15. Concurrent Limes 2 verloor en Volleer staat nu vijf punten voor po de Vleutenaren.

De vrouwen ontvingen Utrecht 3, de nummer 2 van de poule. Volleer speelde een uitstekende wedstrijd en was dichtbij een verrassing. Na verlies van de eerste set, waarin Volleer tot 15-16 in het spoor bleef, maar in de slotfase wat ongelukkig was met de afwerking (18-25), kreeg Volleer vleugels in de tweede set. Libero Dagmar Wechgelaar hield zich knap staande tegen de Utrechtse aanvalsters en Fleur Wissink liet haar aanvalskracht spreken. De coach van Utrecht vluchtte in een spelverdelerswissel, die Volleer door haar technische fouten gemakkelijk aan de 25-18 setwinst hielp. Volleer zat in een flow en was ook in de derde set de baas over Utrecht. Bij 24-18 was de setwinst voor het grijpen. Toen sloeg de vertwijfeling toe. De passes kwamen niet meer aan het verlossende punt bleef uit. Utrecht greep de set met 24-26 en dat knakte de Leersumse ploeg. Pas bij 11-22 keerde de rust weer terug, maar dat was veel te laat (17-25). Als het in de derde set was gelukt, dan … Maar 'als' telt niet in de sport en Volleer bleef ondanks sterk spel, met slechts één punt gedesillusioneerd achter.

Zitvolleybal

VAS-FDS, de tegenstander uit Sneek, is wanneer Volleer vol gas geeft geen partij voor Volleer. Dat lieten de Leersumers in de eerste set zien. Saïd Mezlay, met onder meer tien servicepunten en Joze Banfi met zes legden de basis voor de 25-9 setwinst. Daarna experimenteerde Volleer wat met de opstellingen en dat kwam het spel niet ten goede. VAS-FDS kon daardoor in de buurt van Volleer blijven, dat er echter wel voor zorgde zich niet te blameren met setverlies. In de tweede set maakte Djoke van Marum het verschil met haar geplaatste opslagen (25-18). Met Ronald Roosen in de hoofdrol won Volleer de derde set (25-19), waarna Paul Harmsen de vierde set vanaf 19-19 uitserveerde (25-19).