Bredere baan IJsclub De Kom

Nieuws

MAARSBERGEN - De schaatsen kunnen uit het vet. IJsclub De Kom in Maarsbergen verwacht vrijdag open te gaan. ,,We zorgen er altijd voor dat de voorbereidingen 15 november zijn afgerond, zodra het vriest kan de ijslaag groeien”, aldus bestuurslid Diana van Brummelen, die intussen de weersites in beeld heeft.

Een kijkje achter de schermen bij de ijsmeesters

door Monique José Timmermans

Het weiland waar De Kom de schaatsbaan maakt, is voorzien van buizen die afwateren naar de omliggende sloten. Half november gaan de stoppen in de buizen en gaat de pomp aan. Er wordt water vanuit de Grift gepompt dat bij vorst de ijsvloer moet vormen. ,,Elk graadje vorst wordt zo meegepakt. We zijn er als de kippen bij om open te gaan, dat ben je aan je leden ook verplicht”, meent Van Brummelen.

Sneeuw is de afgelopen jaren nog wel eens spelbreker geweest. Sneeuw op een dunne ijslaag is volgens Van Brummelen het ergste. ,,Dan kun je de baan nog niet op om de sneeuw weg te schuiven. De sneeuw die in de nacht van zondag op maandag is gevallen, kwam nog in het water terecht. Dat koelde er mooi van af, het ijs is daarna pas ontstaan.”

Vorig jaar heeft de ijsclub een avond met de brandweer Maarn/Maarsbergen handmatig schoongemaakt. Ook toen was er sneeuw en te dun ijs om met materiaal aan het werk te gaan.

De vijftig vrijwilligers van de ijsclub popelen om alle verbeteringen aan een enthousiast schaatspubliek te laten zien. ,,We hebben het najaar hard gewerkt om alles op te knappen. Er is een nieuw hekwerk geplaatst, de baan is breder gemaakt en de elektra is aangepakt. Bovendien is er een aanbouwtje voor het materiaal gemaakt, waardoor de zeecontainer niet meer nodig is.”

Voor de schaatsers is vooral de verbreding van de baan een voordeel. ,,We maken nu de stap van krabbelbaantje naar een ijsbaan waar ook schaatsers met noren een rondje kunnen maken.” En ook voor de niet-schaatsers is het goed toeven op De Kom. Het overdekte terras is verwarmd en de koek en zopie bar gevuld. De indeling van de vrijwilligers ligt klaar. ,,Iedereen heeft er zo’n zin in.”

Aanbod

Voor verenigingen heeft De Kom een aantrekkelijk aanbod. ,,Zij betalen geen toegangprijs voor de groep. Dus kan de hockey- of voetbaltraining dan wel wedstrijd niet doorgaan, kom dan lekker schaatsen.”

Ook leden van IJsclub De Kom hebben gratis toegang tot de baan, niet-leden betalen €2,50 voor kinderen van 3 tot 16 jaar en €3,50 voor volwassenen. ,,Lid worden kan het hele seizoen. Met twee keer schaatsen is de contributie al bijna terugverdiend. In een jaar zonder ijs heeft men dan een kleine strop.” Alle informatie over openingstijden en toegangsprijzen staat op de website www.ijsclubdekom.nl en ook via twitter (ijsclubdekom) kan men van het laatste nieuws op de hoogte blijven.

IJsstrijd, sponsor ‘loop’

Zaterdag vanaf 14.00 uur wordt een sponsorloop op schaatsen voor de Nierstichting georganiseerd door de 10-jarige Tessa Moesbergen uit Maarsbergen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 16 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04