Mannen Volleer nemen koppositie over van Livoc

22 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Na de overtuigende winst (4-0) op lijstaanvoerder Livoc hebben de mannen van Volleer de koppositie overgenomen. De vrouwen stelden teleur tegen Vives 2 (1-3). Enervo (M) moest de domper van vorige week tegen Bourgondië wegwerken. Tegen Limes werd met 1-3 gewonnen. De zitvolleyballers zagen hun wedstrijd op verzoek van tegenstander Mikro-Electro uitgesteld naar 1 februari.

Enervo

Evenals vorige week werd het setverlies in de vierde set van de mannen van Enervo tegen Limes 2 teleurstellend. Enervo was na een moeizame start in de eerste set op stoom gekomen. Coach Arjan Smit: ,,We speelden de eerste set degelijk (19-25) en de tweede set was onze sterke service voldoende voor de winst (9-25). Daarna ging het plotseling een stuk moeizamer. We serveerden vaak fout en gaven Limes de kans om bij te blijven. Bij een achterstand van 22-20 konden we nog net op tijd de set in ons voordeel beslissen.'' Maar na die 23-25 was de waarschuwing niet aangekomen. Limes nam opnieuw het initiatief. Weliswaar werd de 23-19 achterstand nog teruggebracht naar 23-22, maar daar bleef het bij (25-22). In de race met Bourgondië een kostbaar verliespunt, terwijl ook Majella weer een puntje dichterbij is gekomen.

Volleer

Op basis van verliespunten waren de mannen van Volleer al enige tijd de nummer één, maar op papier was tegenstander Livoc nog lijstaanvoerder. In Linschoten werd in het begin van de competitie de enige nederlaag geleden en Volleer was erop gebrand revanche te nemen. Dat gebeurde door vanaf het begin van de wedstrijd zoveel druk te leggen op Livoc, dat de tegenstander het ging zoeken in machteloos gepruts en onterecht afreageren op de scheidsrechter om onder die druk uit te komen. Volleer bleef onverstoorbaar spelen en met uitblinkers Robin Harteman, Erwin Schut en spelverdeler Joost van Dijk werd Livoc bij vlagen volkomen zoek gespeeld. Zelfs toen in de vierde set Livoc op een 2-6 voorsprong kwam, was Volleer niet onder de indruk, want binnen enkele minuten was de stand omgezet in een 15-8 voorsprong. Livoc kwam er met 25-17, 25-13, 25-17 en 25-14 nog genadig vanaf. Volleer is aan de hand van Jonathan Kits aan een uitstekend seizoen bezig.

De vrouwen konden tegen Vives 2 niet het niveau bereiken waarmee tegen de toppers regelmatig punten werden gepakt. Er werd blijkbaar onder te hoge druk gespeeld, waardoor Vives elke set de kleine voorsprong tot aan het einde kon vasthouden. Volleer kon lang in de buurt blijven doordat Vives veel fouten maakte. Na 17-25 en 22-25 leek de wedstrijd gespeeld. In de derde set maakte Ingeborg van Roodselaar een verrassend sterke invalbeurt. Volleer kwam bij 15-9 op een hoopgevende voorsprong, maar ook die set ging naar Vives (23-25). Vervolgens was het weer Vives, dat met een kleine marge naar opnieuw setwinst leek af te stevenen. Volleer repareerde de achterstand bij 23-23. Toen bracht coach Luuk Jothmann met een gewaagde wissel Suzanne Veldman op de serveerpositie in het veld. Zij deed wat van haar werd gevraagd en serveerde Volleer naar 25-23 setwinst, waardoor op de valreep nog een punt werd gepakt.