'Misbruik door pastoor verjaard'
Slachtofferloket zoekt naar andere oplossing
DRIEBERGEN/UTRECHT - Naar aanleiding van de beschuldigingen over seksueel misbruik door pastoor Sturkenboom in de jaren '80 in Driebergen, gaan het Openbaar Ministerie Utrecht en het Slachtofferloket Utrecht in gesprek met een delegatie van KLOKK (Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik). De reden hiervoor is dat het misbruik volgens het OM, als strafbaar feit, mogelijk verjaard is. Dat blijkt ook uit recente mededelingen van minister Opstelten.
door Jan de Beer
Met betrekking tot pastoor Sturkenboom zijn inmiddels drie meldingen over seksueel misbruik geuit. Dit misbruik zou tijdens de jaren '80 in Driebergen-Rijsenburg hebben plaatsgevonden. Volgens het OM heeft de politie deze meldingen onderzocht en aan de melders bericht dat er rekening mee moet worden gehouden dat voor het strafrecht de zaken verjaard kunnen zijn.
Naar aanleiding van het Rapport Deetman was aangedrongen op een verlenging van de geldende verjaringstermijn bij ontucht met minderjarigen. Doorgaans gaat het hierbij om een termijn van 12 jaar die ingaat op het moment dat het slachtoffer 18 jaar is geworden. Maar minister Opstelten van Justitie heeft de Kamer laten weten dat reeds verjaarde zedenmisdrijven niet alsnog vervolgd kunnen worden. Dit zou gebleken zijn uit jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Wel wil de minister een zogeheten taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik gaan instellen.
Bij het overleg van KLOKK met het OM zullen de meldingen over Sturkenboom door de officier van justitie bekeken worden. Het Slachtofferloket Utrecht heeft benadrukt dat ook wanneer er geen strafrechtelijke vervolging mogelijk is, er wel degelijk sprake kan zijn van slachtofferschap. Daarom zal het Slachtofferloket nagaan wat zij voor deze slachtoffers kunnen betekenen.
Pastoor Sturkenboom was van 1977 tot 1994 werkzaam in de Sint Petrus'bandenparochie te Driebergen-Rijsenburg en stond bekend als een gewaardeerd pastoor die nieuw elan in de parochie wist te brengen. Na deze periode werd hij als Deken in het ambtsgebied Veluwe-Flevoland aangesteld en sinds 2005 fungeerde hij als pastoor in de Sint Lucasparochie op de Veluwe. Door aartsbisschop mgr. Wim Eijk werd hij kort voor de jaarwisseling voor onbepaalde tijd uit zijn pastorale taken ontheven vanwege beschuldigingen over misbruik in Driebergen.