Mannen Enervo staan koppositie af aan Bourgondië

16 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het nieuwe jaar begon met een teleurstelling voor de mannen van Enervo. Na het 1-3 verlies tegen Bourgondië ging de koppositie over naar de Wijkse bezoekers. De vrouwen lieten er tegen Tovo geen twijfel over bestaan wie de sterkste was: 4-0 winst. Na de 1-3 bij UVV/Sphynx 2 zijn de mannen van Volleer nog steeds in de race voor promotie. De vrouwen slaagden er niet in Shot te verrassen en leden een 4-0 nederlaag.

Enervo

De mannen van Enervo kenden in de topper tegen Bourgondië een droomstart. Men kwam met 9-3 voor. Maar toen deelde Bourgondië een ferme tik uit door in een ruk naar 9-13 door te stoten. Coach Arjan Smit: ,,Dat was achteraf cruciaal voor de wedstrijd. Bourgondië was mentaal sterker dan wij en won de eerste en derde set met 22-25. Onze setwinst daartussenin bleek niet voldoende om Bourgondië van de wijs te brengen.'' De vierde set waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, Enervo kreeg setpoints, maar Bourgondië pareerde die telkens door foutloze aanvallen. Na 30-32 en 1-3 verlies kwam Smit tot de conclusie dat vooral blokkerend Bourgondië beter was: ,,Ze hebben de zege daarmee verdiend.''

De trein van de vrouwen dendert maar door. ,,We waren gretig na een lange periode zonder wedstrijden en Tovo was de ideale tegenstander om de draad weer op te pakken,'' wist Chantal de Bree. De pass en de service van Enervo waren zo sterk, dat Tovo niet verder kwam dan 25-12 en 25-17 in de eerste twee sets. ,,Daarna werden we wel wat nonchalant, waardoor Tovo wat langer kon bijblijven (25-19). Ook in een compleet omgezette opstelling waren we de baas over Tovo, maar bij 21-11 in de vierde set dachten we dat de laatste punten vanzelf zouden komen. Dat was niet het geval, want Tovo kwam nog knap dichtbij. We moesten nog even vol aan de bak om ook die set met 25-19 te winnen.'' Alleen VTC Woerden 3 houd op gepaste afstand van zes punten de race met Enervo vol. Zaterdag is Enervo vrij.

Volleer

,,We hadden een complete offday tegen Shot, het was een kwestie van collectief falen,'' oordeelde trainer/coach Luuk Jothmann over de wedstrijd van de vrouwen van Volleer. Hij kon daarvoor wel enkele excuses aandragen, omdat vier van zijn speelsters om uiteenlopende redenen niet volledig inzetbaar waren. Om op elke positie maximaal rendement te krijgen, waren omzettingen nodig en dat had consequenties voor de passing, het blok en de aanval. ,,Alleen Joliska Hellinga haalde haar normale niveau, maar dat was niet genoeg voor het team.'' Volleer zag Shot met 25-14, 25-21, 25-15 en 25-20 alle sets winnen. ,,Zaterdag zullen de meeste meiden weer fit zijn en dan kunnen we tegen Vives beslist voor de winst gaan,'' besloot Jothmann positief.

De mannen van volleer startten het nieuwe jaar met winst. UVV/Sphynx 2 bleek een taaie tegenstander, die echter door geconcentreerd spelen van Volleer gedwongen werd risico's te nemen. Jonathan Kits: ,,Volleer begon elke set met een lichte achterstand maar, liet die niet te groot worden. Eenmaal op stoom waren we de betere ploeg.'' Zo kwam Volleer via 18-25 en 21-25 op een verdiende 0-2 voorsprong. Het concentratieverlies in de derde set is in volleybal een bekend fenomeen en toen kon Volleer de achterstand niet meer repareren. UVV/Sphynx profiteerde meteen (25-20) maar daarbij liet Volleer het. Kits: ,,Een korte donderspeech hielp. De aanvallers waren weer de baas over het blok en de verdediging van de Utrechters en via 25-20 werd de 3-1 zege veilig gesteld.'' Vrijdag komt koploper Livoc op bezoek in Leersum.