Dalto verrast met overwinning op PKC

15 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Dalto-PKC: wanneer dat affiche aan de muren verschijnt, is het voor een echte korfballiefhebber tijd om naar Driebergen af te reizen. De moeite waard was de wedstrijd zeker. Dalto startte voortvarend, had een verrassende 13-9 voorsprong bij rust en wist deze marge in de tweede helft lange tijd vast te houden. In een spannende slotfase wist PKC toch nog dichterbij te kruipen en met nog anderhalve minuut te gaan werd het zelfs 20-19. Daar bleef het gelukkig bij en de ploeg van Ron Steenbergen won uiteindelijk geheel verdiend van PKC.

PKC/Hagero leek vooraf een moeilijke tegenstander, vooral omdat de ploeg zo gemakkelijk scoort, want 35 en 37 goals in één wedstrijd is heel behoorlijk. Dalto daarentegen scoorde wel redelijk wat goals, maar kreeg ze ook gemakkelijk tegen. PKC was daarom duidelijk de favoriet, maar de ploeg uit Papendrecht waakte voor onderschatting en was vorige week wezen kijken naar de wedstrijd KZ-Dalto. De coach van PKC: ,,We kunnen ons tegen Dalto geen mindere dag veroorloven, maar als wij spelen zoals we horen te spelen, zal Dalto boven zichzelf uit moeten stijgen om een kans te maken.''

Dalto steeg inderdaad boven zichzelf uit, zeker in de beginfase van de wedstrijd. Ilona van den Berg opende uit een vrije bal de score, en ook de daaropvolgende scores waren voor Dalto. Otto Fabius en Jorrit Bergsma scoorden uit een strafworp en nog een vrije bal de 2-0 en 3-0. Toch was het niet alleen Dalto dat furieus uit de kleedkamer was gekomen. Ook PKC ging er vol in en dit resulteerde in een hoog tempo en fysiek spel met veel overtredingen. PKC opende pas de score na 6 minuten uit een vrije bal. Omdat Otto Fabius een strafworp miste, kreeg PKC de kans om 3-2 te maken. Ilona van den Berg, voor beide tegenstandsters vandaag niet bij te houden, en Jorrit Bergsma verruimden de marge voor Dalto weer naar 5-2, na 10 minuten spelen. Ondertussen zakte het tempo van de wedstrijd wat, werden er veel plaatsfouten gemaakt en werden er diverse kansen gemist. PKC knokte zichzelf enigszins terug in de wedstrijd en na 20 minuten spelen viel de gelijkmaker door de mand 6-6. Het laatste deel van de eerste helft was toch weer voor Dalto: wederom Van den Berg en Bergsma zetten Dalto op 9-6 en ondanks dat PKC terugkwam tot 9-8 (met nog een tweede gemiste strafworp van PKC), heerste Dalto de laatste minuten voor rust en ging het met een 13-9 voorsprong de kleedkamers in.

Ook in de tweede helft wist PKC niet onder de druk van Dalto uit te komen. Paula Bos verrichtte verdedigend heel goed werk tegen de topschutter bij de dames van de Korfballeague en Jelle Steenbeek heerste in de verdediging onder de korf. Nadat PKC ook de derde strafworp mis wist te gooien, opende Jorrit Bergsma na rust de score, deze keer met een strafworp die Paula Bos verdiende: 14-9. PKC kwam weer terug tot 14-12, maar na een kwartier spelen liep Dalto toch weer uit naar een -comfortabel lijkende- voorsprong van 18-13; de laatste gescoord van afstand door Paula Bos. Daarna stokte de score bij de Driebergenaren, maar omdat ook PKC onscherp bleef schieten kwamen de Papendrechters toch maar langzaam dichterbij. Met nog 7 minuten te spelen scoorde PKC de 19-17 en daarna werd er gelijk gewisseld bij PKC. Dalto coach Ron Steenbergen vroeg daarna gelijk een time-out aan, om zijn ploeg op het hart te drukken de rust te bewaren. Jesper Oele nam de aanvallende rol van Ilona van den Berg even over en met succes, zijn schot verdween gelijk door de korf en de stand was 20-17 met nog precies 5 minuten op de klok. Dalto kreeg het in de slotfase aanvallend steeds moeilijker en PKC wist in de laatste minuten de druk verder op te voeren. Bij Dalto werden verkeerde keuzes gemaakt door op de verkeerde momenten te schieten en daarmee de bal te verspelen. PKC scoorde de 20-18 en de spanning was weer helemaal terug. Met nog anderhalve minuut te gaan kwam PKC zelfs op 20-19. Paula Bos na afloop over deze fase: ,,Misschien dachten we dat we er al waren. Zij geven wat meer gas, wij scoren niet meer, hebben een aantal onhandige aanvallen.''

Dan de laatste minuut: met nog zo'n 25 seconden te gaan schoot PKC vanuit de hoek van het veld, de schotklok ging af, iedereen wachtte het schot af. Dit schot raakte wel de korf, maar ging er niet doorheen en dat betekende dat de bal voor Dalto was. Scheidsrechter Landwier liet PKC echter dan verder spelen, wat aardig wat rumoer gaf, zowel in het veld als op de tribune. Zowel PKC coach Jan de Jager, als Dalto coach Ron Steenbergen oordeelden na afloop dat de bal naar Dalto had moeten gaan. Ron Steenbergen: ,,Op het laatst was er ook dat foutje met de klok. Eigenlijk zou de jurytafel dan moeten ingrijpen. Het is dan ook zo hectisch. De scheidsrechter zou een signaal moeten krijgen, een stroomstootje bijvoorbeeld''. Relevant is de discussie echter niet meer, want in de laatste, zeer spannende seconden kwam PKC niet meer tot scoren. Dalto won de wedstrijd en was terecht blij met deze mooie overwinning. Coach Ron Steenbergen was trots op zijn hele ploeg. ,,We hebben verdedigend goed druk gezet, de speerpunten van PKC uitgeschakeld. Een pluim voor Paula, knap zoals zij topschutter en international Suzanne Struik verdedigend in de tang had. Ilona was zowel aanvallend als verdedigend sterk, Jelle verrichtte onder de paal goed werk.''

Speelster Lieveke Meilink was ook een tevreden mens na afloop: ,,We hebben de opdracht goed uitgevoerd. Bij PKC gingen veel kansen mis, ze schoten niet met overtuiging. Wij kwamen in een flow. Heerlijk!''

Dalto-aanvoerder Jorrit Bergsma constateerde blij: ,,We hebben met zijn allen gestreden, elke speler, de bank, iedereen. Normaal moet je 25 keer scoren om te winnen, maar als je PKC op 19 houdt, is 20 genoeg. Op naar Fortuna komende zaterdag!''

Zaterdag wacht het duel tegen de verrassende koploper in de League. Dalto gaat dan op bezoek bij Fortuna.

Doelpunten: Jorrit Bergsma (7), Ilona van den Berg (6), Otto Fabius (5), Paula Bos (1), Jesper Oele (1).