Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Gemeente toont weinig bestuurskracht

Nieuws

HEUVELRUG - Met ruim 49.000 inwoners is de Utrechtse Heuvelrug een middelgrote gemeente, maar in de regio is daar weinig van te merken. Dat concludeert de provincie na een meting van de bestuurskracht in het Doornse cultuurhuis. Volgens de kritiek vervult de Utrechtse Heuvelrug niet de rol die bij haar omvang past. Het is meer halen dan brengen, aldus de provincie.

door Michiel Schaaij

De gemeenteraad en het college weten niet precies wat zij met de regionale samenwerking willen, denken de onderzoekers. Ze zouden de meerwaarde ervan niet altijd onderkennen. Regionale partners vinden het gedrag van de gemeente daarom onvoorspelbaar. Medebestuurders vinden de houding van de Utrechtse Heuvelrug te weinig constructief en plaatsen vraagtekens bij de manier waarop burgemeester en wethouders de gemeenteraad informeren. Maar de kritische houding van de Utrechtse Heuvelrug verbetert de samenwerking juist, zo werpt het college tegen. Burgemeester Frits Naafs en gemeentesecretaris Terry van der Steen wijzen er bovendien op, dat de gemeentelijke belangen volgens het provinciale onderzoek voldoende worden behartigd.

Wel geven ze het gemis aan een overkoepelende visie toe. ,,Dat is niet erg, maar het komt de transparantie niet ten goede '', zo valt in een brief aan de gemeenteraad te lezen. Om tegemoet te komen aan de provinciale aanbevelingen, heeft het college nu een eenregelige visie aan het papier toevertrouwd. Daarin belooft de Utrechtse Heuvelrug een betrouwbare en kritische partner te zijn. Om te bepalen wanneer regionale samenwerking zinvol is, heeft het college een beslismodel opgesteld. Een belangrijke voorwaarde is, dat de samenwerking de Utrechtse Heuvelrug voordeel oplevert.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 23 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30