Huiswerk en sport gecombineerd

12 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Waar de meeste huiswerkinstituten qua sfeer en opzet een voortzetting van de school zijn, hoopt nieuwkomer Campus Hoenderdaal zich in positieve zin te onderscheiden door huiswerkbegeleiding te combineren met sport. De Romeinen wisten het al: mens sana in corpore sano, ofwel een gezonde geest in een gezond lichaam. Behalve met veel beweging hoopt Campus zich ook te onderscheiden met een huiselijke sfeer, jonge coaches en de dynamische ambiance van een grote sporthal. Als eerste aanbieder van huiswerkcoaching in Driebergen denken de initiatiefnemers in een duidelijke behoefte te voorzien.

Nieuw: Campus Hoenderdaal

door Katka Kolmas

Huiswerkbegeleiding zit in de lift, steeds meer scholieren in Nederland maken er gebruik van. Het dichtstbijzijnde instituut voor Driebergse scholieren was tot nu toe in Zeist, maar sinds deze week kunnen zij ook bij Campus Hoenderdaal terecht, het eerste instituut voor huiswerkbegeleiding in Driebergen. Leerlingen van middelbare scholen kunnen op doordeweekse dagen in een eigen lokaal in sporthal Hoenderdaal onder begeleiding hun huiswerk maken en gaandeweg betere studievaardigheden verwerven, wat weer de schoolprestaties ten goede komt. De sport moet hen hierbij helpen.

Campus Hoenderdaal heeft een eigen visie op huiswerkbegeleiding. Een huiselijke sfeer met voldoende ontspanningsmogelijkheden is heel belangrijk. Er wordt bijvoorbeeld ook gewerkt met jonge coaches die als rolmodel kunnen fungeren en zo de motivatie bij de scholieren kunnen vergroten. En er ligt veel nadruk op beweging. Hoenderdaal is hiervoor een ideale locatie. De eigen sportcoaches kunnen samen met de mensen van Hoenderdaal bijna elke sportwens vervullen. Initiatiefnemer Piet Priemis wijst er op dat uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat beweging heel belangrijk is voor de cognitieve vaardigheden. Als de lichamelijke conditie beter wordt, is er een ingewikkeld mechanisme dat ervoor zorgt dat uiteindelijk ook de cognitieve functies van het brein beter worden.

Priemis heeft als ondernemer en betrokken ouder al eerder activiteiten op het gebied van kinderopvang ontplooid. Samen met andere ouders heeft hij aan de wieg gestaan van Fibou, een keten van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties in Driebergen. ,,Deze kinderen van het eerste uur zitten nu op de middelbare school en hebben andere behoeften gekregen”, aldus Priemis. ,,Ook mijn eigen kinderen zitten nu in de brugklas en van ouders om mij heen hoor ik dat veel kinderen moeite hebben met zelfstandig werken na schooltijd. Ik ben gaan nadenken over hoe je kinderen op een leuke manier zou kunnen coachen bij het maken van hun huiswerk. Vestigingsmanager Hanneke van de Kamp en ik hebben samen het huidige concept bedacht, waarin de nadruk ligt op opvang in huiselijke sfeer, jonge coaches en veel sportmogelijkheden.”

Van de Kamp vult aan: ,,Na een zware schooldag is het voor kinderen een grote belasting om weer in een schoolomgeving terecht te komen. Aan de andere kant is er thuis te veel afleiding en is het eerste schoolrapport voor menigeen een grote teleurstelling. Veel ouders werken en hebben geen tijd om de kinderen te helpen met het huiswerk, of willen van het huiswerk geen terugkerend strijdpunt maken, terwijl kinderen in die eerste paar jaar in het voortgezet onderwijs nog veel structuur en hulp bij de planning nodig hebben. Onze Campus hoopt in precies deze behoefte te voorzien.”

Meer informatie is te vinden op www.campus-hoenderdaal.nl

advertentie
advertentie