Ex-inbreker vertelt over voorkomen van inbraak

Nieuws

DOORN - In de Koningshof vond op maandagavond een lezing over inbraakbeveiliging plaats. In woord en beeld gaf een voormalig ‘beroepsinbreker’ aan hoe gemakkelijk gelegenheid wordt geboden. Doel was de acht van de tien gelegenheidsinbrekers te weren, eenvoudig door in de buurt elkaar behulpzaam te zijn.

door Kees de Kroon

,,Soms kennen bewoners in een straat elkaar onvoldoende, dat moet beter’’, betoogde burgemeester Frits Naafs in zijn openingswoord. De stampvolle zaal met tachtig tot negentig toehoorders kreeg het advies ,,veiligheid in en om huis te organiseren.” Technisch met goedgekeurd hang- en sluitwerk, in huis en in de buurt door goed op te letten en met een derde brochure verwees hij naar aansluiting bij Burgernet. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners met gemeente en politie om de veiligheid in de omgeving te bevorderen. Een kwestie van horen, zien en bellen. Ieder kan zich gemakkelijk aansluiten. Zie www.burgernet.nl.

Voormalig inbreker Evert Jansen van de Stichting Veiligheid heeft tegenwoordig een dagtaak met lezingen over het voorkomen van inbraak. Dat was ooit anders. In een video liet hij zien hoe hij te werk ging. Hup over de schutting of plat dak naar een raam en naar binnen. Binnen vijf minuten lag het hele huis van boven naar beneden overhoop en glipte hij door de achtertuin weg met twee tassen. Op weg naar zijn heler, die afrekende op eenderde van de waarde. Vooral geld, laptops en sieraden zijn geliefd bij inbrekers. De gelegenheidsdief is alleen maar op ‘snel geld’ gefocust, terwijl de huiseigenaar zich de pijn van de inbraak nog jarenlang blijft heugen.

De goedlachse Jansen was ‘s-middags in Doorn zich gaan voorbereiden. Uit de zaal was er slechts één toehoorder die zijn verdacht gedrag gesignaleerd had. Jansen liet met foto’s zien dat zijn hulpwerktuigen voor het oprapen lagen: ladders, deursleutels, kruiwagens en vooral veel kliko’s om snel achterlangs binnen te komen. De post half in de brievenbus, even de koelkast inspecteren of die leeg is, de woninginrichting op basis van een huis dat te koop staat, alles is bruikbaar. Dat leidde tot een spervuur van vragen en discussie.

Jansen was deze week niet alleen in Doorn om te vertellen over het voorkomen van inbraken, ook in Driebergen en Leersum heeft deze week een inbraakpreventieavond plaatsgevonden.

Wat te doen als je een inbreker betrapt? Voor een ‘heterdaadje’ direct 112 bellen. Maar is de inbreker gevlogen, bel dan 0900-8844.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 21 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30