Kloosterlezing in De Ark

2 januari 2012 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - 'Hoe het kloosterleven de redding van het Westen en het christendom werd'. Dat was zo ongeveer de inzet van de film naar aanleiding van het boek 'De naam van de roos' van Umberto Eco. Door de hardheid en koelheid waarmee broeders van verschillende monnikenorden elkaar bejegenden was het een nogal deprimerende film: weinig om vrolijk en vroom van te worden. Trouwens, vrolijkheid was in die tijd ook al des duivels.

De tijd waarin dit zich afspeelde was 1327. De Kerk had net een pyrrusoverwinning behaald door het katharisme te verslaan en 'en passant' bijna geheel zuidelijk Frankrijk leeg te roven en leeg te moorden. De grote kloosterorden zaten al een tijdje aan de top van hun macht. Van 'bid en werk' kwam weinig meer. Geld en macht vertroebelde alles, zelfs binnen de kloostermuren. Het geestelijk verval was groot, evenals de concurrentie van opkomende steden en vorstendommen.

Hoe heeft het ooit zover kunnen komen en hoe is het verder gegaan? Dat is de inzet van de lezing van ds F.W. Kuipers op maandag 23 januari, 20.00 uur in De Ark aan de Imminkstraat. De toegang is gratis maar wel graag aanmelden via dskuipers@ziggo.nl of tel. 0343 456009.

advertentie
advertentie