Dalto sluit jaar af met overwinning

19 december 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Met een 25-21 overwinning op NIC/Alfacollege heeft Dalto de laatste wedstrijd in 2011 afgesloten. Met deze derde overwinning op rij is de ploeg van Ron Steenbergen weer terug in het linkerrijtje.

Aan de inzet van de Groningers lag het zeker niet. Maar Dalto was constanter en zette een goede teamprestatie neer met Ilona van den Berg in een hoofdrol. Met 8 doelpunten en 5 meegekregen strafworpen was zij niet te stuiten. Daardoor heeft Dalto ondanks een slechte start van het zaalseizoen nu een stevige plek in de middenmoot veroverd.

De eerste goal was voor NIC maar daarna nam Dalto de wedstrijd gelijk in handen. Jesper Oele gaf gelijk zijn visitekaartje af met een prachtig blok tegen Ricky Wu. Vooral in de eerste helft waren er mooie duels te zien tussen de snelle Wu en Oele die hem als een schaduw volgde. Dalto liep uit naar 4-1, en daar waren al twee doelpunten bij van Ilona van den Berg die nogal wat te verduren had, en alleen al in de eerste helft vier keer geblesseerd op de grond lag. NIC haakte echter aan en kwam terug naar 6-5 maar weer was het Ilona van den Berg die met twee doelpunten de thuisploeg op een 9-6 voorsprong bracht. NIC liet zien over veerkracht te beschikken en trok de stand weer gelijk tot 9-9. Voor de Groningers was het om wanhopig te worden, maar het patroon herhaalde zich: Ilona van de Berg scoorde, verdiende een strafworp en benutte een vrije bal, en het was 13-10. NIC viel aan via de dames, maar de schoten van troffen in deze fase geen doel. Kort voor rust miste NIC op een belangrijk moment een stip, en de herkansing eveneens. Daardoor werd het geen 13-11, maar 14-10 want Jesper Oele scoorde met een afstandsschot aan de andere kant wel.

Na de rust benutte NIC een door Dalto aangevochten stip en een afstandschot en zo kwam Nic dichterbij tot 14-12. Daarna kwam de beste fase van Dalto, dat via prachtige aanvallen uitliep naar 18-12, via onder meer twee doelpunten van aanvoerder Jorrit Bergsma. De nog altijd wat grieperige aanvoerder van Dalto kwam in de eerste helft niet verder dan één velddoelpunt, maar vond in de tweede helft meer zijn draai. Nic nam een time-out, terwijl de D-side de overwinning voor Dalto al vierde. Te vroeg, zou al snel blijken, want Nic kwam nog een keer terug tot 20-18, en later nog een keer tot 22-20. NIC geloofde er weer in en het werd stil in het geel-zwarte vak. Michiel Gerritsen kwam dan toch in de ploeg, maar hij kon de aansluiting niet forceren en moest toezien hoe Jelle Steenbeek heerste onder de korf.

En het refrein van de wedstrijd klonk opnieuw: wie anders dan Ilona van den Berg zorgde met een doorbraak voor een door Otto Fabius benutte stip, 23-20. Fabius had de smaak te pakken en verdiende zelf de stip waarmee hij 24-20 kon scoren. Ook het laatste doelpunt van de wedstrijd was een stip, benut door Jorrit Bergsma, die daarna tegen de grond werd geduwd, wat een opstootje en een gele kaart voor Michiel Gerritsen opleverde. In de laatste seconden benutte Jesper Oele bijna een ,,tip-in'', maar het bleef bij 25-21.

Coach Ron Steenbergen was na afloop opgelucht: ,,Ik twijfelde wel even toen NIC terug kwam tot twee, maar we zijn op belangrijke momenten steeds blijven scoren. En verdedigend hebben Jesper Oele en Paula Bos het goed gedaan tegen de spitsen van NIC'' De verliezende coach erkende dat Ilona van den Berg vanavond heel moeilijk te verdedigen was: ,,We hebben alles in de strijd gegooid, en meer gescoord dan tot dusverre, maar we moesten steeds weer in de achtervolging. Dalto heeft het goed gedaan.''

Bij Dalto werd er vooral genoten van deze avond. Jelle Steenbeek:: ,,ik ben geboren in Driebergen, en voel me hier steeds meer thuis, en vond het fantastisch om mijn naam te horen scanderen door de D-side.'' En Ilona van den Berg, de onbetwiste speelster van de wedstrijd, sprak vooral door de brede grijns op haar gezicht. Op de vraag: ,,Kijkt Dalto nu naar boven of naar beneden?'', was haar antwoord: ,,We kijken op het moment nergens naar, alleen naar de volgende wedstrijd!''

Zo sluit Dalto 2011 af met de derde overwinning op rij en een plekje in het linkerrijtje. De ploeg heeft nu even een rustige periode, want vanwege, onder mee,r de Challenge worden er de komende twee weken geen wedstrijden gespeeld. Op 7 januari staat de eerste wedstrijd weer op het programma, een lastige uitwedstrijd tegen KZ, want ook deze ploeg heeft na een lastige start de draad weer opgepakt.