Onderzoek schepen bij Amerongen

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft zaterdag 10 december een vliegtuigbom onschadelijk gemaakt bij het grintgat in Ingen. Het explosief uit WOII werd ontdekt in een lading bagger uit de Vecht bij Weesp. Er zijn nog twee transportschepen met bagger uit hetzelfde gebied. De kans is klein dat er een explosief op een van deze schepen aanwezig is, maar dit wordt wel onderzocht. Beide schepen liggen ter hoogte van de sluizen bij Amerongen in afwachting van preventief onderzoek.

Als onderdeel van het project 'Schoonmaken van de Vecht' zijn er in opdracht van Waternet baggerwerkzaamheden bij de spoorbrug bij Weesp. Op basis van historisch onderzoek is een gebied afgebakend waar mogelijk explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden aangetroffen. In dit gebied wordt gebaggerd met extra veiligheidsmaatregelen.

De vliegtuigbom die is aangetroffen bevond zich volgens Waternet buiten dit afgebakende gebied.

In opdracht van Waternet (de opdrachtgever van het baggerproject te Weesp) wordt deze week de inhoud van deze twee schepen bij Amerongen nader onderzocht door een gespecialiseerd bedrijf. De werkzaamheden duren ongeveer vier dagen en beginnen naar verwachting eind van deze week. Het transportschip wordt laag voor laag leeggehaald om te beoordelen of er zich geen explosief in bevindt. Alle gebruikelijke veiligheidsvoorschriften worden in acht genomen.

Op advies van de politie is een veilige plaats aangewezen voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Mocht zich de situatie voordoen dat er toch nog explosieven worden aangetroffen, dan kan de ontmanteling daarvan op een veilige manier op dezelfde locatie plaatsvinden.

advertentie
advertentie