‘Verkeersknip Acacialaan moet er komen’

15 december 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Ze ergeren zich al weken aan de berichten over een mogelijke afsluiting van de Acacialaan. Nu de proefomleiding door wethouder Bert Homan voorlopig is afgeblazen, zijn Astrid Dekkers en Carole Koch voor hun gevoel weer terug bij af. ,,Ineens wordt er overal gesproken over een afsluiting van de straat, terwijl het plan was om er een knip in te maken zodat het sluipverkeer de straat mijdt. Er is onnodig onrust gezaaid door slechte communicatie”, zeggen de voorstanders van een verkeersmaatregel in hun laan.

door Paul Nolens

De Acacialaan is onder automobilisten, die vanuit de richting Maarn naar Leersum rijden, een populaire straat. De sluiproute wordt vooral in de spits gebruikt om het drukke kruispunt in Doorn mijden. Om dit sluipverkeer een halt toe te roepen, werd bedacht om een ‘knip’ in de route te maken, zodat automobilisten gedwongen worden om de hoofdwegen te gebruiken. Voor Dekkers en Koch een prima plan. ,,Er komen hier 700 auto’s per dag doorheen rijden. Het is een woonerf, geen doorgaande weg. Daarom zagen wij de proef met de verkeersknip helemaal zitten”, aldus Dekkers.

Twee weken geleden blies verkeerswethouder Homan de beloofde proefverkeersmaatregel in de Acacialaan af, omdat er volgens hem te weinig draagvlak voor is. Wat Dekkers en Koch het meest verbaast, is de slechte communicatie van de gemeente over de proef. Dekkers: ,,Het lijkt wel of we steeds allemaal over iets anders praten. Ineens wordt er gesproken over een afsluiting van de straat. Wij hebben een brief waarin zelfs wordt geschreven over een betonnen barrière. Daar is een klein groepje tegen in het geweer gekomen. Niemand heeft deze groep mensen blijkbaar duidelijk kunnen maken dat het niet om een afsluiting van de straat gaat, maar om een verkeersknip, zodat er geen doorgaand verkeer van de Amersfoorsteweg naar de N225 door de Aciacialaan kan rijden.” Koch vult haar aan: ,,Ik snap sowieso niet dat mensen tegen een proef zijn. Dat is juist om te kijken of een maatregel een oplossing biedt voor de verkeersonveiligheid in de straat.”

De proef met de vrachtwagen, een aantal weken geleden, noemt Dekkers ‘volledig nutteloos’. ,,Er was afgesproken dat er paaltjes komen te staan op het kruispunt Acacialaan-Oude Woudenbergseweg. Mensen met een eigen bedrijf, waar vrachtwagens moeten kunnen komen, zouden een sleutel krijgen om de paaltjes naar beneden te kunnen klappen. Dan is het toch opgelost?”

De Doornse vrouwen hopen snel iets te horen van de verkeerswethouder, die heeft toegezegd met oplossingen te komen. Koch: ,,Het wordt nu ingewikkeld gemaakt door de communicatie. Wij hopen dat er toch een proefknip komt en dat dit goed gecommuniceerd wordt naar de bewoners. Een dergelijke verkeersmaatregel zou de veiligheid in de straat enorm vergroten.”

advertentie
advertentie