Einde in zicht voor Gedozieta

13 december 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Voor het eerst sinds lange tijd wordt er niet meer gezongen tijdens de kerstnacht. Gedozieta organiseerde vele jaren een rondgang door Doorn waarmee enthousiaste zangers hun kerstgroet gaven aan ouderen en zieken. Ook het zingen in de vroege uurtjes bij de zorginstellingen zal niet meer plaatsvinden. De stichting Gemeenschappelijke Doornse Ziekentroost Aktie, zoals de naam volluit is, zal aan het einde van dit jaar worden opgeheven.

Het bestuur heeft helaas moeten concluderen dat door invloeden van buitenaf, een stichting als Gedozieta in deze tijd geen reden van bestaan heeft. Toen de 'wet op de privacy' in het leven werd geroepen, werkte dat zeer nadelig voor Gedozieta . Instellingen en artsen die in het verleden de stichting van adressen voorzag, deden dat ik het kader van deze wet niet meer. Het was daardoor een ondoenlijke zaak om dan juist de mensen die zo snel worden vergeten nog te kunnen bereiken. Uiteindelijk was dat juist het doel van de stichting. In het verleden werden soms wel een kleine duizend fruitmandjes of kerststukjes klaargemaakt en weggebracht.

Voor veel oud Doornaars is de naam Gedozieta een begrip. Ook het zingen in de kerstnacht is een traditie waaraan velen mee hebben gedaan en zij zullen hier goede herinneringen aan bewaren. De stichting is in 1966 opgericht, maar al in de oorlog werd er met de kerst gezongen. Destijds ging men met zestig tot honderd zangers op pad, begeleid met tuba, trompet of compleet orgel. De laatste jaren werden het er steeds minder in getal, maar er waren liefhebbers bij die al 45 jaar of langer meededen. Omdat er geen kerstattenties meer rondgebracht kunnen worden en de animo voor het zingen steeds minder wordt, heeft de stichting nu dan toch moeten besluiten om een einde te maken aan dit stukje Doornse geschiedenis.

Gedozieta bedankt iedereen voor de geweldige inzet tijdens het zingen in de afgelopen kerstnachten en voor de gulle giften die zij mocht ontvangen. Het restantbedrag zal worden geschonken aan een goed doel in de lijn van Gedozieta.

advertentie
advertentie