Heidetuin dreigt te verloederen

13 december 2011 om 00:00 Nieuws

Uniek park zit opnieuw in de gevarenzone

DRIEBERGEN - De fameuze Heidetuin, ooit het paradepaardje van Driebergen-Rijsenburg, dreigt in verval te raken. Volgens de Driebergse groendeskundige René Waanders moet er op korte termijn worden ingegrepen om te voorkomen dat de verloedering onherstelbaar wordt. ,,We hebben de gemeente gewaarschuwd", zegt Waanders. ,,Maar er gebeurt weinig, omdat men denkt dat het door particulier initiatief wel goed kan komen. Dat is echter niet het geval. De noodzakelijke aanpak is veel te ingewikkeld om door particulieren te worden uitgevoerd." Volgens Waanders zou de Heidetuin tot gemeentelijk monument moeten worden uitgeroepen.

door Jan de Beer

Het unieke schilderachtige park, met een oppervlakte van twee hectare en een uitzonderlijke reeks heideplanten, bestaat sinds 1953 en is in 1985 compleet gerenoveerd. René Waanders is zelf intensief betrokken geweest bij die grootscheepse renovatie. Ook toen stond het voortbestaan van de Heidetuin op het spel. Door strenge vorst was meer dan zeventig procent van de heideplanten ter ziele gegaan. De toenmalige gemeente Driebergen tastte echter flink in de buidel om de tuin er weer bovenop te helpen. Veertigduizend gulden werd destijds beschikbaar gesteld om nieuwe heideplanten aan te kopen, en aan de hand van een door Waanders opgesteld beplantingsplan werd de tuin heringericht en met tal van heidesoorten verder uitgebreid. Het pittoreske karakter van de Heidetuin kwam nog beter uit de verf omdat de beek en de met heide begroeide oevers als centrale as van het park gingen fungeren. Enige jaren na die renovatie kreeg de Driebergse Heidetuin internationale erkenning dankzij een zeer hoge score bij de Europese groencompetitie 'Entente Florale'.

Dat is zo'n twintig jaar geleden, en de zaken staan er nu heel anders voor. De tuin zit opnieuw ernstig in de gevarenzone. Dit keer niet door strenge vorst, maar door onvoldoende onderhoud. ,,Veel vakken heide uit de tachtiger jaren zijn inmiddels dermate verouderd en verzwakt dat ze gaan afsterven", zegt Waanders. ,,Deze moeten dus allemaal op korte termijn vervangen worden." Het is volgens René Waanders hoogst noodzakelijk dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug weer prioriteit geeft aan het onderhoud van het park. ,,Als er niet adequaat wordt ingegrepen gaat het helemaal fout en verliest het dorp Driebergen een markant park. Ooit werd Driebergen omschreven als 'heidehoofstad'. Dat kan op dit moment niet meer gezegd worden, het aanzien van het park is enorm teruggelopen."

Volgens Waanders zijn er duidelijke waarschuwingen bij de gemeente gedeponeerd en is er ook reeds een gesprek met wethouder Homan geweest. Tijdens dat gesprek is aan Homan voorgesteld om van de Heidetuin een gemeentelijk monument te maken, omdat de instandhouding van het park dan gewaarborgd is. ,,Maar de wethouder trok toen een zeer zorgelijk gezicht, waarschijnlijk vanwege de kosten", meldt Waanders. Door particulieren is inmiddels wel enig onderhoud gepleegd, zoals door de leden van Rotary en de Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering. Volgens wethouder Homan kunnen deze initiatieven een flinke bijdrage leveren aan de verbetering van de Heidetuin. Maar René Waanders vindt dat het daarbij niet mag blijven: ,,De gemeente moet absoluut het voortouw nemen bij het herstel van de tuin", zegt hij. ,,Het pakket noodzakelijke maatregelen is veel te ingewikkeld om aan particulieren over te laten."

Volgens Waanders springt de gemeente erg lichtzinnig om met de natuurwaarden in de Heuvelrugdorpen. ,,Het groenstructuurplan bijvoorbeeld, dat met veel zorg werd samengesteld, is door het college in de ijskast gezet. Ik vind dat problematisch." Hij heeft zijn hoop nu gevestigd op de actieplannen van groeperingen als de Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering en de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu. ,,Wellicht kunnen zij de gemeente stimuleren om te doen wat noodzakelijk is", aldus Waanders.

advertentie
advertentie