Motie CDA/VVD aangenomen: Heuvelrug moet onderzoek kazerne in Doorn zelf uitvoeren

7 december 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet zelf aantonen dat Doorn een geschikte locatie is en blijft als legeringsplaats voor het Korps Mariniers. Eerder deze week zijn in de Tweede Kamer twee moties in stemming gebracht, die waren ingediend tijdens de behandeling van de begroting van defensie. Beide moties hadden tot doel om naast het onderzoek naar de investerings- en exploitatiekosten van verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen, een vergelijkbaar onderzoek te doen naar de kosten van een toekomstgerichte oplossing in Doorn zelf.

De Tweede Kamer heeft dinsdag unaniem ingestemd met de motie van de VVD en het CDA, waarin de regering wordt gevraagd om geen onomkeerbare stappen te nemen en het lokale bestuur de kans te geven om zo spoedig mogelijk met een gefundeerde onderbouwing te komen van hun initiatief om de marinierskazerne voor Doorn te behouden, zodat dit mee kan worden genomen in de besluitvorming.

Voor de motie van D66 en PvdA was geen meerderheid. In deze motie werd de regering gevraagd om zelf, naast de werkgroep Marinierskazerne Zeeland, ook een werkgroep in te stellen voor onderzoek naar lasten en baten van uitbreiding in Doorn. Een kleine teleurstelling voor de Utrechtse Heuvelrug. De gemeente had graag gezien dat de verantwoordelijkheid voor gelijkwaardig onderzoek bij de minister zelf was neergelegd. Nu dit echter niet het geval is, gaat het college zo snel mogelijk aan de slag met het onderzoek. De gemeente is wel blij dat de Tweede Kamer van mening is dat een gelijkwaardig onderzoek van beide opties noodzakelijk is om een juiste afweging te kunnen maken.

advertentie
advertentie