Emine helpt Turkse zwerfhonden

Nieuws

DRIEBERGEN - Drie honden heeft ze al liefdevol in huis genomen, maar nog is het de Driebergse Emine Gönen (40) niet genoeg. Op allerlei manieren tracht ze het leed van zwerfdieren in haar geboorteland te verlichten. Naast haar drukke kantoorbaan is de Turkse dierenliefhebster actief voor de Stichting ActieZwerfhonden die door middel van sterilisatie- en educatiecampagnes poogt de levensomstandigheden van zwerfdieren in Turkije te verbeteren.

Handen uit de mouwen voor honden in nood

door Katka Kolmas

Toen ze vijf jaar geleden op zoek was naar een vriendje voor haar jack russell Bennie, stuitte ze op het internet op een pup die eigenwijs in de lens keek. Het bleek een Spaanse asielhond te zijn die via een stichting naar Nederland was gehaald. Op het forum voor buitenlandse honden ontdekte ze dat er meer stichtingen zijn die zich het lot van honden in het buitenland aantrekken en kwam zo bij ActieZwerfhonden terecht die honden in Turkije helpt. Met haar Turkse achtergrond wist ze heel goed hoe in Turkije met dieren wordt omgegaan en besloot ze zich bij die stichting aan te sluiten.

,,De stichting ActieZwerfhonden is een stevige stichting. Als oplossing voor de zwerfhondenproblematiek volgen ze de ‘neuter and release’-filosofie. Dat houdt in dat zwerfdieren worden gesteriliseerd en weer teruggezet op de plek waar ze gevonden zijn”, vertelt Emine. ,,Zodra we genoeg geld bij elkaar hebben, vertrekt een medisch team van twee artsen, een assistent en een hondenvanger naar een bepaald gebied in Turkije. Daar worden de zwerfhonden gevangen, gesteriliseerd en na een aantal dagen verzorging weer vrijgelaten. Tegelijk bezoekt het team scholen om voorlichting te geven over hoe je met dieren moet omgaan. Wij betalen de kosten van deze campagnes, zoals voer en medicijnen, de artsen werken bijna gratis.”

Emine ondersteunt behalve de stichting ook particulieren die in Turkije op de een of andere manier zwerfdieren helpen. Dat doet ze met geld uit de verkoop van tweedehands boeken, een handel die ze speciaal voor dat doel heeft opgezet. Ook zamelt ze allerlei dierenspullen in die dankzij een contact bij Corendon gratis naar Turkije worden gevlogen, en heeft ze op diverse plaatsen in Driebergen collectebussen voor de stichting neergezet. ,,Onze hulp is hard nodig in Turkije”, legt ze uit. ,,De dierenwetgeving daar verschilt niet veel van de Europese, maar handhaving is net een stap te ver. Van overheidswege heeft het dierenbeleid geen prioriteit en geen aandacht. Lokale overheden schromen niet om zich als het zo uitkomt door vergiftiging van zwerfdieren te ontdoen.”

Emine geeft niet alleen geld, ze steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Tweemaal per jaar helpt ze in een asiel in Turkije. ,,Heerlijk om met de dieren bezig te zijn. Het is hard werken daar, asielen hebben weinig geld en dus ook weinig verzorgers. De honden in het asiel krijgen bescherming en voldoende voer, maar er is geen tijd voor een aai over de kop. Dat merk je goed als je daar werkt, de honden smeken bijna om een beetje aandacht. Het is heel dankbaar werk.”

Van haar laatste ‘werkvakantie’ in september heeft ze Simon meegenomen, een tweejarige reu met slechts 3 poten. Voor hem zoekt ze nog een lief baasje. Ook is ze op zoek naar tweedehands boeken, rommelmarktspullen, en dierenspullen zoals manden, benches, voer en medicijnen. Vrijwilligers die het leuk vinden om haar te helpen bij het verzamelen en opslaan van goederen, vervoer en verkoop zijn hard nodig. Ook mensen die het leuk vinden om eens vrijwilligerswerk te doen in Turkije zijn welkom.

Belangstellenden kunnen voor meer info mailen naar Turksehonden@gmail.com.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 16 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 21 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52