Enervo vrouwen slaan aanval op koppositie af

4 december 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De vrouwen van Enervo ontvingen VTC Woerden 3. Deze strijd om de koppositie werd vooralsnog via 3-2 door Enervo gewonnen. Volleer boekte driemaal een 1-3 overwinning. De vrouwen bij Cito 1, de mannen in Wijk bij Duurstede tegen Bourgondië 2 en de zitvolleyballers tegen Netwerk in Pijnacker.

Enervo

VTC Woerden 3 was vorig seizoen nog te sterk voor de Enervovrouwen in de promotiewedstrijden. Nu weer strijden beide ploegen met elkaar om de koppositie van de eerste klas, de overige ploegen staan al op ruime achterstand. Chantal de Bree: ,,We wonnen de eerste en tweede set overtuigend met 25-22 en 25-17. Maar VTC Woerden had een ijzersterke verdediging en omdat we toch een beetje verslapten, ging de derde set met 21-25 naar VTC Woerden.'' Enervo dacht dat slippertje in de vierde set te kunnen rechtzetten, maar opnieuw ging VTC Woerden met de set aan de haal (22-25). ,,We hadden dus twee kansen op de winst verspeeld en dat zou ons niet nog een keer overkomen. Het gas ging er weer op en de vijfde set lieten we VTC Woerden met 15-10 weer kansloos.'' Het gat tussen beide ploegen is nu, na negen wedstrijden, zes punten in het voordeel van Enervo.

Volleer

Tegenstander van de vrouwen, Cito, wordt momenteel getraind door Hans van Dijk, de oud-trainer van Volleer. Door veel servicedruk op libero Dagmar Wechgelaar dacht Cito Volleer te kunnen overmeesteren en dat lukte aanvankelijk prima, want Cito haalde via 25-20 de eerste set binnen. Coach Luuk Jothmann: ,,Maar dat was niet de enige oorzaak. Volleer moest wennen aan de afwijkende kleur lijnen en de ligging van het veld t.o.v. de muren en had daar die eerste set duidelijk moeite mee. Toen we dat eenmaal achter ons hadden gelaten, was de beurt aan Volleer. Dagmar Wechelaar liet zich niet meer afbluffen en nu kwam de servicedruk van onze kant en op een incidenteel succesje na kon ons blok de aanval van Cito pareren.'' Na tweemaal 21-25 was de tegenstand van de Zeister vrouwen gebroken. Hans van Dijk deed er alles aan om Cito weer in de wedstrijd te krijgen, maar wissels en time-outs hadden geen effect meer: Volleer daverde met 14-25 over het gelaten Cito heen. ,,We hebben weer een stapje gemaakt,'' concludeerde Jothmann tevreden. Wie weet kunnen we ook koploper VollinGo zaterdag verrassen.

De mannen van Volleer waren tegen Bourgondië 2 duidelijk de betere ploeg Marco van Thiel: ,,Zonder Jerrik Figge en Paul Tollenaar spelend, kwamen we met een sterke start door de goede passing tot degelijk aanvalsspel en dat leidde tot 25-16 setwinst. Bourgondië bracht weliswaar met wissels wat meer tegenstand in het veld, maar verder dan tweemaal 25-22 lieten wij het niet komen. Kleine dipjes in het spel werden uitstekend opgevangen door het hele team.'' In het vierde bedrijf liep alles net iets minder, waardoor de aanval er niet meer uitkwam. Die set bleef met 25-19 in Wijk bij Duurstede. Morgen, tegen koploper Limes 2 kan Volleer goede zaken doen. Volleer heeft met een wedstrijd minder gespeeld vijf punten minder verzameld.

Zitvolleybal

,,Netwerk is een tegenstander die we gewoon met 4-0 moeten afdrogen,'' vond Paul Harmsen. Volleer was goed op weg om die afstraffing ook daadwerkelijk waar te maken. Zonder Joze Banfi won Volleer met 25-10, 25-9 en 15-15 de eerste drie sets. ,,Daarna wilden we ook Saïd Mezlay rust gunnen, maar dat ging ten koste van de spelverdeling en dus van ons aanvalsspel.'' Netwerk rook zijn kans en toen Volleer zich realiseerde dat de vierde set zo niet zou worden gewonnen, was het te laat: 25-19 voor Netwerk. Ondanks de winst was de kater voor Volleer.