Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Adviezen gebruikers De Binder in de wind geslagen

2 december 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM/DOORN - In tegenstelling tot de adviezen van de gebruikers van De Binder, is de gemeente vorige week in zee gegaan met Hydra Sport Beheer B.V. Het bedrijf zal de komende vijf jaar Sporthal Steinheim in Doorn en Sport- en Cultuurcentrum De Binder in Leersum gaan beheren en exploiteren. De keuze voor dit bedrijf zorgt vooral in Leersum voor gefronste wenkbrauwen.

door Paul Nolens

Volgens de gemeente is de keuze voor Hydra Sport Beheer, dat gevestigd is in het Brabantse Valkenswaard, een logische. ,,Drie kandidaten hebben zich ingeschreven voor de concessieovereenkomst. Eén partij heeft een onvoorwaardelijke inschrijving gedaan, dat is Hydra Sport Beheer", meldt het college in een brief aan de gemeenteraad. De partijen die naast Hydra Sport Beheer een gooi hebben gedaan naar het beheer en de exploitatie van De Binder en Steinheim, zijn de Woningbouwvereniging Amerongen en de huidige exploitant van De Binder, Rens Thobokholt. Aan de inschrijvingen van deze partijen zat echter wel een aantal voorwaarden verbonden, in tegenstelling tot de inschrijving van Hydra Sport Beheer.

Hydra Sport Beheer zal op de Heuvelrug gaan werken onder de naam Heuvelrug accommodatie. Het bedrijf zal zich vestigen in Doorn. Het contract voor de exploitatie van de twee gebouwen heeft een duur van vijf jaar, met een optie voor nog eens vijf jaar. De nieuwe exploitant heeft ambitieuze plannen voor beide panden. Zo wil de nieuwe exploitant de bowlingbaan in Sporthal Steinheim nieuw leven in blazen. Daarnaast heeft Hydra Sport Beheer aangegeven dat bedrijven pro-actief worden benaderd voor met plannen voor sport en cultuur. Waar mogelijk wil de nieuwe exploitant het culturele aanbod vergroten. Bovendien worden er ruime openingstijden voor zowel Sporthal Steinheim (maandag - vrijdag 8.30 uur tot 23.30 uur en zaterdag van 9.00 uur tot 23.00 uur) en De Binder (maandag - vrijdag van 8.15 uur tot 24.00 uur en zaterdag van 8.30 uur tot 20.30 uur) in het vooruitzicht gesteld.

Gezien de moeite die het heeft gekost om in een eerder stadium een partij te vinden die de exploitatie van De Binder op zich wilde nemen, zijn de gebruikers en vaste 'bewoners' van het Leersumse Sport- en Cultuurcentrum betrokken geweest bij het proces voorafgaand aan de keuze. De mensen die bij deze overlegbijeenkomsten zijn geweest, reageren verbaasd op de uiteindelijke keuze voor Hydra Sport Beheer. ,,Iedereen heeft de gemeente informeel geadviseerd en niemand heeft gekozen voor deze optie", aldus Diederik Hirschel van cursusaanbieder Muzemiks. Vorige week donderdagavond heeft wethouder Elisabeth van Oostrum de keuze voor de nieuwe exploitant toegelicht aan een klein groepje gebruikers. Gisterenavond is dat ten overstaan van een grotere groep gebeurd. Hirschel pleit er voor dat Hydra Sport Beheer een eerlijke kans moet krijgen. Toch is hij kritisch over de handelswijze van de gemeente. ,,Het verdient niet de schoonheidsprijs. Er is niet getoetst of er onder de gebruikers wel draagvlak is voor deze keuze. De wethouder heeft de keuze toegelicht en vanuit gemeentelijk oogpunt begrijp ik het, dit is de enige partij die zich wil conformeren aan de eisen van de gemeente."

Arie van Leeuwen, voorzitter van het Leersumse Sport Overleg, is sceptisch over de nieuwe exploitant. ,,Het is niet mijn keuze. Voor zover ik weet is dit bedrijf vooral gespecialiseerd in het beheer van zwembaden. De juiste ervaring ontbreekt en dat baart mij wel zorgen."

advertentie
advertentie