BSO Wijs! wint Natuurprijs

1 december 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Buitenschoolse opvang Bso Wijs! uit Driebergen heeft de Natuurprijs 2011 van het Nationaal Groenfonds gewonnen. Het Groenfonds schreef een prijsvraag uit voor succesvolle initiatieven van ‘ondernemen met natuur’ die winstgevend zijn voor zowel de onderneming als voor de natuur. Bso Wijs! bleek het beste te voldoen aan alle criteria en is uit vijftig binnengekomen inschrijvingen als winnaar uit de bus gekomen. Het prijzengeld van €10.000,- kan de groeiende bso goed gebruiken.

BSO de beste van vijftig kandidaten

door Katka Kolmas

Nationaal Groenfonds is in 1994 opgericht door de provincies en het ministerie van EL&I, en houdt zich op allerlei manieren bezig met investeren in de natuur. Het fonds is betrokken bij het ontwikkelen van overheidsbeleid en werkt aan bewustwording in alle maatschappelijke geledingen. Met de prijsvraag ‘Ondernemen met natuur’ haakt het Groenfonds in op de nieuwe trend dat natuur steeds vaker wordt aangelegd in combinatie met andere ruimtefuncties en dat ondernemers dus steeds vaker brood zien in de natuur. Het Groenfonds wil deze bereidheid om te investeren in natuur stimuleren. De prijsvraag biedt deze ondernemers onder meer de mogelijkheid hun project te presenteren aan een breed publiek.

Iedereen met een bijzonder initiatief ten behoeve van de natuur kon zich inschrijven; zowel overheden als bedrijven, brancheverenigingen, particuliere grondeigenaren, natuurbeheerders, vrijwilligers en andere initiatiefnemers. Tien van de vijftig projecten werden genomineerd en liepen uiteen van een natuurbegraafplaats, een duurzame natuurcamping met veel natuureducatieve activiteiten, een organisatie van vrijwilligersdagen voor jongeren in de natuur, tot de ontwikkeling van natuur op een voormalige chemische stortplaats om de verontreiniging te isoleren. De buitenschoolse opvang in de natuur BSO Wijs! scoorde hoog op het gebied van originaliteit, innovatie en creativiteit. BSO Wijs! is opgericht door Tom den Boer en Frija Bleijerveld. Zij kenden elkaar via hun kinderen en waren beiden op zoek naar een andere vorm van buitenschoolse opvang. Tom en Frija wilden de kinderen na schooltijd buiten laten spelen. In 2010 zijn ze gestart met een plan voor buitenschoolse opvang in de natuur. Dit bleek een schot in de roos, want een jaar later staan er al 80 kinderen op hun lijst.

Frija licht toe: ,,Wij gaan na schooltijd met de kinderen ravotten, boompje klimmen, maar we doen ook aan natuureducatie, de leidsters nemen de kinderen mee voor slootonderzoek, allerlei dingen, lekker buiten. Dat blijkt veel ouders aan te spreken. De kinderen krijgen bij BSO Wijs! veel mogelijkheden voor spel, activiteiten of ook gewoon rust. BSO Wijs! speelt over het algemeen op Heidestein, een natuurgebied van het Utrechts Landschap. De verstandhouding met de natuurbeheerders is goed. Voordeel is dat de kinderen het bos en de natuur leren kennen en waarderen, en de natuurbeschermers van de toekomst worden. Voordeel voor de beheerder is dat wij een vast bedrag betalen voor gebruik van het terrein. Een win-winsituatie voor alle partijen!”

advertentie
advertentie