Website Groene Energie Krommerijn en Heuvelrug

1 december 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De wethouders van Milieu Bert Homan (Utrechtse Heuvelrug) en Robbert Peek (Wijk bij Duurstede) hebben 24 november de website van de nieuwe Stichting Groene Energie Krommerijn en Heuvelrug: www.rijnheuvelenergie.nl geopend.

De Stichting Groene Energie Krommerijn en Heuvelrug onderzoekt of het financieel haalbaar is om lokaal groene energie te produceren met behulp van co-vergisting. De Stichting is opgericht door negen veehouders uit de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

Walter Roubos is één van de oprichters van de stichting. ,,Wij werken hierin samen om groene energie te winnen uit mest.’’ Wethouder Homan is blij met initiatief. ,,Dit is een goed voorbeeld van duurzaam ondernemen in de agrarische sector. Hiermee leveren de ondernemers ook een belangrijke bijdrage aan onze klimaatambitie: klimaatneutraal 2035.’’

Beide wethouders zijn trots op dit voorbeeld en hebben daarom financiële hulp toegezegd om dit onderzoek uit te voeren. Robbert Peek: ,,Het project is uniek op het gebied van duurzaamheid. In Nederland zijn er al enkele biovergistingsinstallaties gebouwd, maar nog niet in de provincie Utrecht.

Wanneer de installatie in gebruik is, is dit een stimulans voor de omgeving. Het betekent een stimulering van de lokale economie en landbouw, gebruik van lokaal geproduceerde energie en een versterking van het imago voor de sector.’’

Bij co-vergisting wordt de mest van veehouderijen gemengd met bijvoorbeeld gras en restproducten uit de levensmiddelenindustrie. Door dit mengsel te laten vergisten, komt biogas vrij. Dit biogas kan na bewerking geleverd worden via het gasnet.

advertentie
advertentie