Van Maarsbergen naar de Andes

1 december 2011 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Je 60e verjaardag vieren in Argentinië en een Nieuwjaarstoost uitbrengen in het Andesgebergte. Maarsberger Charles van Issenhoven gaat avontuurlijke weken tegemoet. Samen met Reint den Boer (50) uit Leersum stapt hij volgende week in het vliegtuig naar Buenos Aires. Daar wacht het duo een 15.000 kilometer lange autorit door het Zuid-Amerikaanse continent.

In een Volvo op zoek naar het avontuur

door Michiel Schaaij

Hun Volvo 240 Estate zetten de twee zwagers eind oktober al op de boot. De Argentijnse hoofdstad vormt het startpunt voor een enerverende tocht met honderd andere klassieke Volvo’s. Van Issenhoven en Den Boer worden er uitgezwaaid door de Nederlandse ambassadeur en in de daarop volgende zes weken doorkruisen ze het Latijnse continent.

Vanuit Buenos Aires voert de tocht via de uitgestrekte vlakten van Patagonië naar Vuurland. In Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld, begint de eigenlijke Volvo Classic Adventure. Aan de Argentijnse kant van het Andesgebergte volgen Van Issenhoven en Den Boer de deels onverharde route, die de legendarische guerrillastrijder Che Guevarra ooit op zijn Norton-motor reed. Een week later zien ze de Chileense zoutvlakte en met pontjes vaart de Volvokolonne over het op 3800 meter hoogte gelegen Titicacameer. Als alles volgens plan verloopt, brengen de deelnemers de jaarwisseling door in de oude Inca stad Machu Picchu. De eindstreep ligt op 16 januari in de Colombiaanse stad Cartagena, waar Van Issenhoven 35 jaar geleden woonde en werkte. Het centrale plein staat op de lijst van werelderfgoed en is doorgaans verboden voor auto’s. Voor de finish van de Volvo Classic Adventure streken de Colombiaanse autoriteiten met de hand over het hart.

Pillen tegen hoogteziekte

Van Issenhoven en Den Boer zien de lange klassiekerrit met vertrouwen tegemoet. De auto én de twee heuvelrugcoureurs zijn in topconditie. Het voorraadje pillen tegen hoogteziekte en de aanpassingen aan de auto moeten voldoende zijn, om hen veilig over de Andes te loodsen. Op grote hoogte daalt de luchtdruk en zonder maatregelen zou de Volvo teveel vermogen verliezen. Verder is het uit 1993 stammende voertuig uitgerust met een beschermplaat, sterkere banden en stoelen die extra steun geven. Aan boord bevindt zich bovendien een 27 MHz-zender waarmee de rijders radiocontact met twee andere Nederlandse teams onderhouden. Om eventuele calamiteiten het hoofd te bieden, reizen er in de Volvo-karavaan een medisch en een technisch team mee.

De Nederlandse deelnemers aan de Panamericana koppelen de tocht aan een goed doel. Met de sponsoractie ‘Geef Andeskleuters een kans’ willen ze een steentje bijdragen aan het onderwijs in Peruaanse bergdorpjes. Officieel kleuteronderwijs is vaak niet aanwezig in de indianengemeenschappen en het basisonderwijs laat te wensen over. Wie met die actie wil meedoen, kan zich aanmelden via issenhoven@planet.nl. Zaterdag 3 december tussen 17.00 en 19.00 uur zijn Van Issenhoven en Den Boer te gast in het programma NAP Magazine van Radio90FM.

advertentie
advertentie