Het kasteel als klaslokaal

22 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Gedurende deze hele week zijn in totaal 180 leerlingen van groep 7 en 8 te gast bij Kasteel Amerongen. Hun bezoek, in drie groepen per dag, maakt deel uit van het provinciaal cultuurprogramma dat jonge mensen laat kennismaken met hun lokale culturele omgeving en geschiedenis. Het project laat hen kennismaken met een stuk historie van Amerongen via een "levend'' verhaal in het Kasteel rond 1700. De deelnemers schrijven zelf een brief van Godard van Reede aan zijn vrouw Margaretha Turnor. Die brieven worden in het Kasteel overhandigd. Daarna wordt, met prijsvraag, het Kasteel uitgebreid bezocht. Een boeiend project waarin kind en cultuur elkaar weten te vinden.

door Manus van Gent

In de rijke ontvangstkamer van Kasteel Amerongen kwam op dinsdagochtend de eerste groep jeugdige deelnemers stipt om 9.00 uur binnenlopen. Iedereen ging rustig op de vloer zitten - veel zetels zijn er niet- en luisterde aandachtig naar de introductie. De sfeer van de grote hal en gastenkamer met prachtplafonds en hoge ramen maakten diepe indruk: iedereen was muisstil en vol aandacht. Een deskundige van het Huys nam de zelfgeschreven, vaak origineel versierde, brieven aan Margaretha Turnor in ontvangst, en liet hen daarna enkele echte brieven van dit adellijk echtpaar bekijken. Met een speciale kijkopdracht, aan de hand van kleurenfoto's, zwermde de jeugd uit over de ruimten van het kasteel.

De multimediale installatie "Een dag in 1680, in Kasteel Amerongen'' gaf de jongeren een diepgaande indruk van het leven en de mensen die daar toen leefden. De foto-opdracht uit het project was aan al deze beelden gerelateerd. Door goed te kijken en te denken wisten de meesten tot de goede aanwijzing van de historische personages te komen.

Inmiddels was het uur voorbij. De groepjes kwamen weer bijeen in de ontvangkamer en mochten vragen stellen. Dat waren er niet veel meer, en na een laatste blik door de hoge ramen op de polders en de Lekdijk verlieten de basisscholieren het Kasteel. Later op school werd een inventarisatie gemaakt van de kennis over het kasteel, de bewoners in die tijd en over het politieke en sociale leven alhier in de laat zeventiende eeuw.

Het gehele project is uitgegeven door Kunst-Centraal, educatie Provincie Utrecht. Meer weten over de historie van het kasteel en zijn glorietijd? www.kasteelamerongen.nl www.hetutrechtsarchief.nl

advertentie
advertentie