Actievoeren tegen parkeerplannen aan Lekdijk

24 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Een groep van verontruste inwoners van oud Amerongen maakt ernstig bezwaar tegen het voornemen van de gemeente om bezoekers van het Kasteel en de Buitenplaats bij grote(re) evenementen hun auto te laten parkeren op een markant en dorpseigen perceel weidegrond aan de Kersweg - tussen La Ditta en Rodestein. Een terrein dat ligt binnen de grenzen van het Beperkt Dorpsgezicht. Deze aanwijzing is opgenomen in de concept Verkeersvisie op het Oude Dorp. De bewoners van de groep ‘Geen Blik Op Blik’ gaan tot actie over; via huis aan huis folders en internet handtekeningen. De resultaten worden aan het college van B&W aangeboden. ,,Het mooi gelegen terrein aan de Lekdijk, met uniek zicht op en vanuit Amerongen, mag niet door geparkeerde auto’s teloor gaan”, stelt de actiegroep, onder leiding van Fansien Jepma.

door Manus van Gent

Initiatiefneemster Jepma : ,,Wij snappen dat er geparkeerd moet worden, het gaat bij ons over de plaats waar. We zijn erg geschrokken van deze locatiekeuze, ook al zou dat ‘incidenteel’ zijn qua gebruik. Hoe kunnen partijen (B&W, Kasteel en Buitenplaats) juist deze plek uitzoeken voor een parkeerterrein ten behoeve van bezoekers aan, weliswaar hoogstaande, maar toch commerciële instellingen?”

Jepma vervolgt: ,,We weten dat er tekort aan parkeerruimte dreigt rondom het Kasteel en dat er een redelijke opvang moet komen. Maar juist deze locatie, een van de aantrekkelijkste zichtpunten van de hele regio, vinden wij het meest onaantrekkelijk tussen alle opties. We starten met een petitie actie om onze medestanders te motiveren om hun tegenstem te laten horen. Er komen huis aan huis formulieren met antwoord strook en via internet kunnen e-handtekeningen geplaatst worden. Voor eind december 2011 worden alle resultaten aangeboden aan B&W.”

Volgens ‘Geen Blik op Blik’ is er de afgelopen jaren veel gesproken tussen gemeente, ‘Amerongen Inspireert’ en inwoners over parkeren in het dorp. Algemene opinie bleek dat bezoekers van buiten ook buiten het dorp moeten parkeren (groene entrees). Uit dezelfde gesprekken kwam naar voren dat een parkeervergunningsysteem positief wordt beoordeeld, onder gelijktijdige voorwaarde dat bezoekers van buiten op parkeerplaatsen buiten het dorp stalling zoeken. Inmiddels is de uiteindelijke concept Verkeersvisie verschenen waarin tot verbazing van de actiegroep te lezen valt dat het terrein aan de Lekdijk (eventueel) wordt ingericht als niet openbaar parkeerterrein ten behoeve van Buitenplaats Amerongen. ,,Er zijn andere mogelijkheden voor parkeren genoemd in allerlei overleg, zoals de beide groene entrees (oost en west), het perceel aan de zuidzijde van het Kasteel en het industrieterrein. Wij zetten ons in voor uitwerking van deze plannen”, aldus de strijdbare actiegroep.

advertentie
advertentie