Driebergenaar geeft in hele land BHV-training

24 november 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Hans Bakker is een man van de praktijk. Zijn expertise is gebaseerd op twintig jaar ervaring als ambulance-verpleegkundige. Daarom worden de opleidingen die hij verzorgt voor het verlenen van noodhulp, met name BHV-cursussen, zo gewaardeerd. Mensen die een cursus bij hem hebben gevolgd, zijn vol lof over de doeltreffende wijze waarop hij de leerstof weet over te brengen. Zijn gevoel voor entertainment en het toepassen van handigheden die niet direct ‘in een boekje’ zijn te vinden, hebben hem een bijzondere reputatie bezorgd. Dankzij die reputatie wordt de Driebergenaar op allerlei plekken in Nederland gevraagd voor zijn ‘basic lifesupport-trainingen’.

door Jan de Beer

,,Wat telt is het eindresultaat”, zegt Hans Bakker. ,,Daarom zijn mijn trainingen meer praktisch dan theoretisch. Het belangrijkste is dat mensen niet meer bang zijn als er iets gebeurt, want dan kan men adequaat handelen.”

Bakker weet waar hij over praat. Na zijn werkzaamheden als ambulance-verpleegkundige heeft hij lange tijd noodhulptrainingen verzorgd voor het KLPD (toen nog AVD geheten) en de Koninklijke Horeca Nederland. Met zijn eigen organisatie ‘HWB Basic Lifesupport’ geeft hij nu al vele jaren officieel gecertificeerde opleidingen bedrijfshulpverlening (BHV), maar ook allerlei andere cursussen zoals motorrijdersrescue, kinder-EHBO en ontruimingsoefeningen.

,,Wat betreft de BHV-cursussen lever ik zoveel mogelijk maatwerk”, zegt hij. ,,Want er is nogal wat verschil tussen een verpleeghuis en een kantoor met drie personen, of een hotel en een café met een voor- en achterdeur.” Wat echter niet verschilt is de aanstekelijke manier waarop Bakker zijn cursisten ‘bij de les houdt’. Hij bewandelt soms wegen die net even anders zijn dan in de leerboekjes, maar wel zeer effectief uitwerken.

De juiste wijze van reanimeren bijvoorbeeld, met behulp van een reanimatiepop, heeft men bij Bakker opvallend snel onder de knie. Voor het bepalen van de exacte plek op de borst waar gemasseerd moet worden en ook hoe diep de borst moet worden ingedrukt, heeft hij simpele maar vernuftige foefjes. ,,Een reanimatie mislukt vaak omdat er te oppervlakkig gemasseerd wordt”, zegt hij. ,,Dan laat ik mensen naar hun pink kijken, die is zo’n vijf of zes centimeter lang. Zo diep moet er gedrukt worden. En dat is gemakkelijk te onthouden want die pink heb je altijd bij je.” Het wegnemen van angst bij mensen die noodhulp moeten toepassen, is volgens Bakker cruciaal: ,,Het knispert en krakt onder je handen bij een reanimatie. Maar aan het breken van een rib gaan slachtoffers niet dood, wel aan een hartstilstand. Daarvan moet men doordrongen zijn. En ook van het feit dat beademing bij een reanimatie niet doorslaggevend is. Als beademing niet mogelijk is, of als iemand een klungel is in die techniek, dan is er geen man overboord. Masseren is het belangrijkste.” En ook voor het juiste ritme van die massage heeft hij een doeltreffende methode. ,,Als mensen het disconummer Stayin’alive van de Bee Gees in gedachten houden, hebben ze het perfecte tempo te pakken”, zegt hij ,,Want dat liedje heeft precies het juiste ritme voor een geslaagde reanimatie.”

Hans Bakker heeft voor zijn cursussen een gevarieerde set trainingsmaterialen beschikbaar. Naast reanimatiepoppen zijn er ook levensgrote ontruimingspoppen die hij gebruikt bij geënsceneerde ontruimingen. Voor die oefeningen kan hij tevens zorgen voor rook, licht, geluid en echt vuur, waarbij risico’s natuurlijk zijn uitgesloten. Bakker gaat daarbij verder dan alleen een demonstratie. ,,Alle cursisten moeten daadwerkelijk ervaren wat het betekent om met deze materialen, zoals bijvoorbeeld blusmiddelen, om te gaan”, zegt hij.

In zijn gedrevenheid om aanschouwelijk onderricht te geven deinst Hans Bakker ook niet voor onvervalst theater terug. Voor een keurig gezelschap van managers beeldde hij eens persoonlijk een akelig levensechte epileptische aanval uit. Maar ook met geestige anekdotes en inventieve voorbeelden weet hij de aandacht vast te houden. Zeer diverse organisaties maken van zijn opleidingen gebruik, variërend van politie, horeca en kantoren, tot winkels, scholen en zorginstellingen. En soms komt hij ook bij een Bekende Nederlander over de vloer, zoals onlangs bij het paardenbedrijf van Hennie Huisman.

,,Noodhulp en zelfredzaamheid worden steeds belangrijker’’, vindt Hans Bakker. ,,De professionele hulpverlening staat immers niet direct voor de deur. Daarom zeg ik altijd: een BHV-cursus doe je óók voor thuis.”

Meer info op: www.bhv-hwb.nl

advertentie
advertentie