Driebergse Bach Cantatevespers

Nieuws

DRIEBERGEN - Voor de vijfde keer vindt op zondagavond 27 november vanaf 19.30 uur een cantatevesper plaats in de Maranathakerk aan de Melvill van Carnebeelaan in Driebergen. Deze keer worden cantate 62 van Johann Sebastian Bach (1685-1750), Nun komm der Heiden Heiland én de kleine kerstcantate In dulci jubilo van Dietrich Buxtehude (1637-1707) ten gehore gebracht.

De jonge Bach reisde in 1705 waarschijnlijk te voet de 400 km naar Lübeck om de beroemde organist Buxtehude te horen spelen. Buxtehude schreef In dulci jubilo mogelijk voor het destijds gebruikelijke 'Kindje Wiegen': het welkom toezingen van het kindeke Jezus op de late avond voor Kerst.

Bach componeerde cantate 62 Nun komm, der Heiden Heiland voor de 1e advents zondag in 1726. De tekst ervan is ontleend aan het oude adventslied uit de 4e eeuw dat door Luther is bewerkt. De koraalfantasie waarmee de cantate begint, kent een vrolijke dansende orkestbegeleiding, waarin naast strijkers en orgel twee hobo's meespelen. De tenor- en de basaria vormen bijna elkaars tegenpolen: de tenor-aria lichtvoetig en opgewekt, de bas-aria stoer en strijdbaar.

De beide cantates worden uitgevoerd door vocale solisten en het Driebergs projectkoor en -orkest onder leiding van Margo van Biezen. Everarda Slabbekoorn bespeelt het mooie Kloporgel. Vocale solisten zijn: Erik Janse (tenor) en Roland Hangelbroek (bas).Voorganger is ds. Willem Timmerman.

advertentie
Afbeelding
‘Samen aan de slag voor een robuust watersysteem op de Utrechtse Heuvelrug’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Historisch Festival op het Landgoed bij Huis Doorn: Beleef de tijd van Romein tot hippie 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 20 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs gisteren