Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Jeugdhonk verhuist naar bosrand

Nieuws

DOORN - De dorpsjeugd krijgt een nieuwe ontmoetingsruimte. De kans is groot dat de jongeren van Fort Doorn volgend jaar naar sporthal Steinheim verkassen. Het college wil € 60.000 uittrekken om een deel van de voormalige kegelbaan te verbouwen en in te richten. Vanavond mag de gemeenteraad op het plan reageren.

door Michiel Schaaij

De keuze voor sporthal Steinheim is een meevaller voor wethouder van financiën Bert Homan (VVD). Twee jaar geleden ging de politieke voorkeur nog uit naar een jongerenruimte in Cultuurhuis Pléiade. ,,We moeten onze jongeren niet wegstoppen'', zei wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) bij die gelegenheid. Voor geluidswerende maatregelen en de aanleg van een aparte ingang werd een bedrag van € 300.000 beschikbaar gesteld. Maar door de economische crisis en de noodzakelijke financiële ombuigingen werd die optie al enige tijd als onhaalbaar gezien.

Het Doornse jongerenwerk is nu gevestigd in Fort Doorn aan de Dorpsstraat. Dat pand werd gratis en op tijdelijke basis beschikbaar gesteld door woningcorporatie Heuvelrug Wonen. Een verhuizing is onvermijdelijk en welzijnsorganisatie Welnúh hoopte de oversteek naar Cultuurhuis Pléiade te kunnen maken. Jongerenwerker Francine Launspach vindt het jammer, dat die mogelijkheid is afgevallen. ,,Het cultuurhuis zou verreweg de beste plek voor ons zijn. Natuurlijk worden we in Steinheim wel een beetje weggestopt'', zegt Launspach. Maar ze ziet ook voordelen in een verhuizing naar de Wijngaardsesteeg. De jongeren kunnen hun scooters en auto's voor de deur parkeren en in de zomermaanden is er buitenruimte genoeg om te barbecueën en een balletje te trappen. Sporthal Steinheim is minder gevoelig voor overlast en een overgrote meerderheid van de jongeren ziet sporthal Steinheim wel zitten, aldus Launspach. Ze hoopt in het nieuwe jeugdhonk een nieuwe groep bezoekers aan te trekken, want veel wijkjongeren tussen 10 en 12 jaar mogen nog niet op eigen gelegenheid naar het dorpscentrum.

Intussen zijn er voor het Doornse cultuurhuis drie nieuwe gebruikers gevonden. Het Centrum voor Jeugd en Gezin, de Stichting Vluchtelingenwerk en Empower Team nemen hun intrek in de ruimte die Welnúh achterliet. Het college schat de verbouwingskosten op maximaal € 40.000. Er zit wel enige haast achter die klus, want door de sluiting van het consultatiebureau aan de Schimmelpenninck van der Oyelaan dreigt het Centrum voor Jeugd en Gezin op 1 januari 2012 dakloos te worden. De verhuizing van Vluchtelingenwerk levert het college een besparing op. De stichting is nu gevestigd in een appartement aan de Rozenburg, tegenover de supermarkt van Albert Heijn. De door de gemeente gesubsidieerde huurkosten zijn hoog en bovendien is de behuizing minder geschikt als kantoorruimte.

advertentie
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 17 uur geleden
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 30 jun, 07:30
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49