Diabetes week in de apotheek

7 november 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - In de week van 14 tot 19 november vindt de landelijke diabetes week plaats. Dan stellen apotheker Tjibbe Bottema en zijn team hun expertise beschikbaar om mensen voor te lichten en diabetespatiënten te adviseren. Op woensdag 16 november (van 13.00-15.00 uur) zullen fysiotherapeute Denise de Beer en diëtiste Silvia van de Lagemaat in apotheek De Drie Leliën toelichten waarom beweging en voeding zo belangrijk zijn voor potentiële diabetespatiënten.

door Renée van der Maesen

Ook Bottema is ervan overtuigd dat een goede leefstijl kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid. Dit geldt zeker ook voor diabetespatiënten. Bij diabetes mellitus is de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog. Daarom wordt diabetes in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Vaak wordt onderschat wat deze ziekte kan aanrichten. Diabetes kan op den duur leiden tot beschadiging van bloedvaten en zenuwweefsel. Goede behandeling kan de kans hierop verkleinen. ,,Adequate voorlichting en vroege opsporing zijn enorm belangrijk", benadrukt Bottema.

In de diabetes week is het mogelijk om bij de apotheek een risicotest te doen. Aan de hand van de uitslag hiervan kan worden bepaald of het wenselijk is om de glucosewaarde in het bloed te meten. Daarnaast kunnen diabetes patiënten de apparatuur waarmee ze thuis de bloedsuikerspiegel meten laten controleren op goed gebruik en eventueel opnieuw laten ijken. Bottema legt uit: ,,er zijn twee vormen van diabetes: type 1 en type 2. Type 1 is genetisch bepaald en ontstaat veelal op relatief jonge leeftijd. Het grootste deel van de diabetespatiënten heeft type 2. Het kan zijn dat men al jarenlang aan de ziekte lijdt voordat deze wordt ontdekt. Hoe eerder ontdekt, des te beter te behandelen."

Speciaal voor deze laatste groep zullen De Beer (SportOptimaal) en Van de Lagemaat (Voedingsadviesgroep Utrecht) voorlichting geven. Tijdens deze woensdagmiddag kan een korte fittest worden afgenomen, het bmi (body mass index) worden vastgesteld en inzicht en advies over leefstijl worden gegeven. Zij hebben een beweegprogramma ontwikkeld, waarbij middels een individueel schema de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. ,,Bewegen heeft een positieve invloed op diabetes en overgewicht. Wij trainen laagdrempelig met kleine clubjes waarbij plezier en aandacht centraal staan", vertelt De Beer enthousiast. Daarnaast wordt gekeken naar andere factoren zoals voeding, stress, werk. ,,Het veranderen van het voedingspatroon door gezond te eten verlaagt het risico op diabetes", onderstreept Van de Lagemaat. ,,Je kunt daar dus zelf heel goed wat aan doen".

advertentie
advertentie