Natuurwijs buitendag ‘superleuk’

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - NatuurWijs is een landelijk educatieprogramma voor het basisonderwijs. Een project om kinderen weer naar buiten te brengen en bewust te maken van de relatie tussen mens en natuur, waarbij hart, hoofd en handen centraal staan. Sinds dit schooljaar is ook het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een ‘natuurwijslocatie’. Scholen zijn uitgenodigd deel te nemen met groep 5 of 6.

door Monique José Timmermans

Met NatuurWijs gaan de kinderen drie schooldagen - in verschillende seizoenen - naar buiten. Ze ontmoeten er de boswachter en andere ‘natuurwijzers’, veelal vrijwilligers die een grote betrokkenheid hebben bij de natuur en opgeleid zijn voor dit educatieprogramma op locaties van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer of privé-eigenaren: het Leersumse Veld, Broekhuizen en Huis te Maarn.

Jeroen Heindijk heeft natuurwijzers getraind. ,,De belangrijkste vraag is waar hun passie voor de natuur ligt. Eigen ervaringen spelen daarbij de hoofdrol. Vanuit die bevlogenheid komen de mooiste leermomenten tot stand.” Deze aanpak geeft al aan dat er geen vastomlijnd programma wordt gevolgd. Gestreefd wordt naar een vakoverstijgend leerdoel en er wordt aansluiting gezocht bij het lesprogramma van de leerkracht. ,,De kansen binnen het raamwerk zijn talrijk. Zeker met de ervaringen van andere dagen die geraadpleegd kunnen worden.”

,,Natuurwijs is op de Heuvelrug een samensmelting van vele bestaande initiatieven”, meent Charlotte Robben die namens het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug betrokken is bij het project. ,,Een van de doelstellingen van het NPUH is natuur en milieu educatie. Er is gezamenlijk gezocht naar een vorm om de goede bestaande activiteiten in één gezamenlijk programma samen te voegen.”

Voor de klassen wordt een programma op maat gemaakt in onderling overleg van leraar met ‘groenprofessional’ en natuurwijzer. ,,Je verplaatsen in een bepaalde situatie is een belangrijk uitgangspunt. Bijvoorbeeld de vraag: Stel je bent een ree, hoe kom je aan eten?”

Ook de vrijwilligers zagen de uitdaging om met NatuurWijs aan de slag te gaan. ,,Een dag geeft rust en afwisseling. Uitrazen in het bos, maar ook echt aandacht voor onderwerpen. Niet alles hoeft in twee uurtjes geperst te worden.” Daar waar het in stedelijke regio’s een meer eenmalige ervaring is, komt hier de verdieping veel eerder op gang.

Onderwijzer Jaap Kruger van De Ladder noemt zichzelf een natuurfreak. ,,Ik ga zelf met de klas altijd veel naar buiten. NatuurWijs wil ik een kans geven, alhoewel ik graag zou zien dat juist ook andere collega’s van de ondersteuning gebruik zouden maken. Ik pleit ervoor dat elke buitendag door een andere klas gedaan wordt.”

Hoewel er meer partijen bij de totstandkoming van natuurwijs betrokken zijn geweest, zijn sinds 2009 Staatsbosbeheer en NatuurCollege samen verder gegaan met het uitvoeren en uitbreiden van NatuurWijs. Aangezien deze partijen het programma wilden starten in het NPUH hebben zij bijgedragen in de opstartkosten. Ook de Rabobank Utrechtse Heuvelrug is sponsor voor dit jaar, zodat de scholen gratis kunnen deelnemen. Robben: ,,De financiering voor volgend schooljaar is nog niet rond.”

De leerlingen van de Wilhelminaschool en De Regenboog (Amerongen), Coolsma Instituut (Driebergen), De Ladder (Maarn), De Merseberch (Maarsbergen), De Kameleon (Doorn), De Schakel en de Hoeksteen (Leersum) hebben de eerste buitendagen achter de rug. Ze zijn dolenthousiast en hoewel velen al eerder op de locaties waren, zien ze nu andere dingen. ,,Het was niet leuk, maar superleuk!”

www.natuurwijs.nl

advertentie
advertentie