Verzet tegen nieuwbouwplan Prins Mauritslaan

2 november 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - ,,Maak een kopie van dit bouwplan en voer het uit in de binnenstad van Utrecht. Daar past het beter.'' Inspreker Aad Görtemöller liet er geen twijfel over bestaan: als bewoner van de Rijksstraatweg geeft hij het verzet tegen nieuwbouw in zijn buurt niet op.

door Michiel Schaaij

Op het bouwperceel aan de Prins Mauritslaan willen projectontwikkelaar Janssen de Jong en Heuvelrug Wonen 20 twee-onder-een-kap woningen en zeven sociale huurwoningen bouwen. Maar Görtemöller en andere omwonenden hebben bezwaar tegen dat plan. Ze maken zich onder meer zorgen over de brandveiligheid. De stedenbouwkundige opzet is te krap en de gewijzigde plaatsing van de rijtjeshuizen is niet acceptabel, vinden ze. ,,De brandgangen achter onze tuinen geven een ernstig gevoel van sociale onveiligheid'', schreef Görtemöller afgelopen zomer al aan de gemeenteraad. Dinsdagavond lichtte hij in de raadscommissie Ruimte zijn bedenkingen nog eens toe. Hij is bang dat de brandgang achter zijn tuinschutting het domein voor hangjongeren wordt en dat inbrekers via die route hun slag proberen te slaan. ,,Bovendien passen de extreem kleine percelen niet in de landelijkheid, die de planmakers zeggen na te streven'', aldus Görtemöller.

Wethouder Tim Verhoef (PvdA/Groen Links) kon de politieke onvrede in de commissie niet wegnemen. Ook het bouwproject op een aangrenzend terrein aan de Middelweg stuitte op tegenstand. Een aantal nieuwbouwhuizen in het wijkje Op 't Laer dreigt fors duurder te worden. Negen tussenwoningen die in opdracht van Woningbouwvereniging Amerongen worden gebouwd, zijn op het laatste moment verschoven van de sociale sector naar het middensegment. Daarmee is het prijsplafond van € 181.512 losgelaten. De duurste van deze koopwoningen worden inmiddels aangeboden voor € 246.500. Het college wijt de prijsverschuiving aan de verscherpte regelgeving voor woningcorporaties. Intussen is voor de bezwaren van Motorenrevisiebedrijf Van Dam nog steeds geen regeling getroffen. De onderneming grenst aan het woningbouwterrein en dreigt vanwege de geluidcirkel in zijn mogelijkheden beperkt te worden. Maar het college houdt verhuizing naar een leegstaand pand langs de Middelweg vooralsnog tegen. Om vertraging te voorkomen, heeft projectontwikkelaar Vos & Teeuwissen een tussenoplossing gevonden. De bouw van twee woningen die dicht bij de motorenreviseur liggen, gaat voorlopig niet door.

advertentie
advertentie