Het Zonnehuis bouwt tijdelijk wooneenheden

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het woonzorgcentrum Beatrix krijgt logés. Voorafgaand aan de sloop en grootschalige nieuwbouw van het Zonnehuis, worden 24 bewoners van het verpleeghuis ondergebracht bij Beatrix. Om hen zo goed mogelijk op te vangen, laat de stichting QuaRijn tijdelijke wooneenheden plaatsen. Naar verwachting zet het college deze week het sein op groen.

door Michiel Schaaij

Het tijdelijke woonblok krijgt één verdieping en loopt parallel aan de Driebergsestraatweg. De huisvesting is onderverdeeld in vier groepswoningen voor elk zes bewoners, aldus regiomanager Christa Kasbergen van QuaRijn. Als het college akkoord gaat, beginnen vrijdag de voorbereidingen voor de bouw.

De bedoeling is dat de cliënten in de eerste helft van februari 2012 naar het nieuwe onderkomen verhuizen.

In de tijdelijke woonsituatie kunnen bewoners en zorgpersoneel alvast gewend raken aan het concept van kleinschalig wonen. Die vorm van verpleeghuiszorg wordt in het nieuwe Zonnehuis de standaard.

In de tijdelijke woningen naast Beatrix schuiven dementerende bewoners voor het eerst aan tafel om mee te helpen met het vouwen van de was, of om toe te kijken bij het schillen van de aardappels. De kok van Beatrix krijgt het niet drukker dan anders, want in de tijdelijke woningen wordt dagelijks voor de bewoners gekookt. Overigens duurt het nog wel even, voordat het oude Zonnehuis ten prooi valt aan de sloophamer. Kasbergen verwacht dat de eerste steen voor de nieuwbouw in 2013 wordt gelegd.

Elisabeth Gasthuis

Tegen die tijd is de nieuwbouw van het Ewoud & Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede opgeleverd, zodat ook daar een aantal Zonnehuis-bewoners kan worden opgevangen. In 2017 of 2018 moet de metamorfose van het Zonnehuis volledig zijn afgerond. Tegen die tijd krijgen alle bewoners de beschikking over een eigen zit- en slaapkamer.

Miljoenenproject

Tot het miljoenenproject behoort ook de bouw van een aantal zorgappartementen in de vrije sector. De lijnen zijn al uitgezet. Als het aan de Stichting QuaRijn ligt, beginnen morgen de bouwvoorbereidingen bij woonzorgcentrum Beatrix.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie