Willem van Ommeren neemt afscheid van kasteelvrienden

Nieuws

De Stichting Vrienden van Kasteel Amerongen, kortweg de SVKA, organiseert aanstaande zondag een vriendenmiddag rondom het afscheid van haar voorzitter: Willem van Ommeren.

door Nicole van der Schaaf

Met veel wijsheid, tact en bestuurlijk talent hield oud-huisarts Van Ommeren ruim 28 jaar de broze draadjes van verleden en heden bijeen rondom de instandhouding van Kasteel Amerongen. En voor wie denkt dat de poorten van het fraai gerestaureerde kasteel zomaar vanzelf voor het publiek opengingen, is er een mooi boekwerk verschenen met daarin het spannende verhaal van het behoud van een kasteel. Kasteel Amerongen vervult eigenlijk een rolmodel in de Nederlandse samenleving: burgerinitiatief redde het, al in de 13de eeuw vermelde kasteel, van langzaam verval en uiteindelijke ondergang. Al vóór de oprichting van de SVKA in 1983 was Willem van Ommeren actief binnen een actiecomité dat trachtte gelden bijeen te brengen voor het behoud van het kasteel.

Na de dood van de laatste bewoner, Elisabeth von Ilsemann, gravin van Aldenburg Bentinck, wilden de nabestaanden aanvankelijk het kasteel verkopen. Enige jaren later dreigde zelfs een openbare veiling van het cultuurhistorisch erfgoed. Na veel gedoe en zelfs debatten in de Tweede Kamer kwam er geld van diverse overheden en verenigingen voor monumentaal erfgoed voor aankoop van het kasteel. De ‘Vrienden’, die zichzelf betitelden als ‘enthousiaste kasteelliefhebbers’ organiseerden zich rondom hun doelstelling: ‘….verzamelen van fondsen uit donaties, schenkingen, opbrengsten van acties, concerten en andere evenementen’.

Lang voor de officiële oprichting van de SVKA in ‘83 tot en met de 25 intensieve jaren die volgden was Willem van Ommeren altijd in de weer met het kasteel en haar weldoeners. Er ontstonden diverse werkgroepen; onder andere de tuinkabouters, voor het onderhoud van de tuinen en de ‘engelen’ die met engelengeduld het textiele erfgoed te lijf gingen. ,,Iedereen kreeg een stuk Kasteel Amerongen onder zijn hoede”, meldt Van Ommeren daarover. Die geweldige groep enthousiastelingen van het eerste uur moeten nu toch met gepaste trots kijken naar de buitenplaats met het schitterend gerestaureerde ‘Huys’ als stralend middelpunt. Willem van Ommeren blijft er bescheiden onder, maar hij was wel het tactvol bindmiddel dat de grote groep vrijwilligers en het almaar groeiende aantal donateurs door alle tegenslagen en onzekerheden heen, naar een monumentale eindstreep begeleidde. Zondag neemt Van Ommeren afscheid als voorzitter. Het is mooi en vooral spannend geweest óf en hoe de vriendenkring in al die jaren de broodnodige restauraties kon laten uitvoeren. En het is gelukt, het doel is bereikt: het kasteel is open voor publiek en dat is, volgens Willem Van Ommeren, een stijlvol en gepast moment om het stokje door te geven aan de nieuwe voorzitter Hans Herremans.

Nieuwe ‘vrienden’ van het kasteel zijn nog steeds hard nodig. Men kan zich aansluiten bij de Vriendenkring Kasteel Amerongen: secretariaatvrienden@kasteel-amerongen.nl

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 13 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 23 uur geleden