Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Ingezonden: Let de Stigterpad slecht toegankelijk voor gehandicapten

28 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Het Let de Stigterpad is een, op initiatief van de provincie Utrecht, aangelegd fietspad van totaal 18 kilometer over de gehele lengte van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen en Rhenen. Een prachtig pad dat ook voor mensen met een functiebeperking met hun rolstoel, scootmobiel of tandemfiets, op een enkel te steil stukje na, goed bruikbaar is. Ware het niet dat door de hekwerken aan begin en eind van de paden grote delen van het Let de Stigterpad voor gebruikers met een functiebeperking ontoegankelijk zijn.

Dat is heel erg jammer want ook mensen met een functiebeperking willen graag van de bossen genieten. En het buitensluiten van gehandicapten is echt niet nodig want er zijn ook hekken die doen wat ze moeten doen, namelijk auto's buiten houden en dieren binnen, én die toch zelfstandig doorgaanbaar zijn voor mensen in een rolstoel of met een scootmobiel. De beheerders geven aan dat er geen geld is om dit nu, achteraf, aan te passen en de provincie stoot deze taken af.

Bezuinigen en zelfs afstoten van taken is ongetwijfeld noodzakelijk en zou ook kunnen wanneer vanaf het begin inclusief gedacht wordt. Wanneer bij het aanleggen van het pad en de keuze van hekken rekening was gehouden met alle potentiële gebruikers, was achteraf aanpassen niet nodig geweest en had het geen extra geld gekost om iedereen van de mooie bossen op de Utrechtse Heuvelrug te kunnen laten genieten.

Het was de Week van de Toegankelijkheid en dit jaar was het thema ,,Naar buiten''. Voor één op de zes Nederlanders is de toegankelijkheid van park, bos of stand verre van vanzelfsprekend. Het Platform voor Mensen met een Functiebeperking Utrechtse Heuvelrug streeft naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Het PMF UH vraagt planmakers, aanleggers en beheerders van parken, paden en recreatiegebieden om vanaf de eerste tekening Inclusief te denken, dus ook aan de 15% mensen met een functiebeperking. Bezint eer ge begint, dat scheelt veel geld en dan wordt niemand uitgesloten.

Het rolstoeltoegankelijke wandelpad bij Broekhuizen in Leersum is een mooi voorbeeld van hoe het kan. Ook het wandelpad bij de St. Helenaheuvel is, als het niet teveel geregend heeft, behoorlijk toegankelijk al vraagt het steile deel wel spierkracht met een handbewogen rolstoel. Maar voor bijvoorbeeld rolstoelbikers, duofietsers en scootmobielen is een fietspad meer aangewezen.

Platform voor Mensen met een Functiebperking Utrechtse Heuvelrug (PMF UH)

Wilma Hielema, secretaris (06-51556973)

advertentie
advertentie