Honderd jaar in het slagersvak

25 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Nieuwe producten maken en het contact dat hij met zijn klanten heeft, vindt hij heerlijk. Op zijn vijftiende hielp hij al in de zaak van zijn vader in Scheveningen. ,,In 1986 verhuisden we met de winkel naar de Traaij in Driebergen, waar we tot 1997 hebben gezeten.'' Peter heeft van de verhuizing uit Scheveningen nooit spijt gehad. ,,Ik voelde me na twee weken al een echte Driebergenaar.'' Eind jaren negentig volgde er nog een verhuizing. Dit keer naar het Driebergse winkelcentrum De Sluis. ,,Er kwam een pand vrij en het was een super plek. Dat kon ik niet aan mijn neus voorbij laten gaan.''

DRIEBERGEN - Opa was slager, vader was slager en ook (klein)zoon Peter van Alphen trok het slagersschort aan. Dat het vak geen geheimen meer heeft voor Peter, is na honderd jaar vakmanschap in de familie geen verassing. Nog steeds heeft hij plezier in zijn vak. Rose Carry Lokin

Vier jaar geleden was er nog sprake van leegstand in het winkelcentrum, maar momenteel zijn alle panden bezet. Peter wijdt dat ook aan de fijne samenwerking tussen de verschillende winkeliers. Zijn zaak loopt als een trein. Met eerlijke en ambachtelijke producten valt de van oorsprong Scheveningse slager goed in de smaak bij de Driebergenaren. Sinds vijfentwintig jaar is hij ook keurslager. Dat heeft zeker zijn voordelen. Niet alleen wordt Van Alphen regelmatig gekeurd door het gilde van keurslagers, het betekent ook dat hij iedere veertien dagen een speciale aanbieding heeft voor zijn klanten. ,,Nu is dat bijvoorbeeld een carpaccioslof in marinade met heerlijke stukjes geitenkaas.'' Peter is sowieso een slager die van lekker houdt. Zijn speciale grilworst en megaburgers vliegen de winkel uit. ,,Voor beide heb ik een bijzonder recept", vertelt hij achter de toonbank in zijn winkel.

Trots is Peter ook op zijn team van medewerkers en op zijn verkoopster Sabine Elberts. ,,Verleden jaar werd ze uitgeroepen tot de beste verkoopster van 25 keurslagers uit de regio.'' Naast de verkoop van vlees, vleeswaren en salades is Van Alphen ook nog cateraar. Zelf afgebakken vers brood wordt rijkelijk belegd met wat de klant lekker vindt, en ook zijn winterbuffet bestaande uit onder andere boerenkool, zuurkool, hutspot , rookworst en erwtensoep vindt gretig aftrek. De nu 61 jarige slager gaat zeker nog even door met zijn zaak. ,, Na al die jaren blijft het een mooi vak. Maar ik ben wel blij dat ik niet zelf hoef te slachten", lacht de Driebergenaar.

u Keurslager Peter van Alphen, De Sluis 28, Driebergen. Tel: 0343-518486. www.vanalphen.keurslager.nl. Openingstijden di t/m vrij 8.30-18.00 en zat van 8.00-16.00 uur.

advertentie
advertentie