Grote sterfte onder konijnen op Utrechtse Heuvelrug door myxomatose

19 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Er is op dit moment in de regio Utrechtse Heuvelrug een ernstige uitbraak van Myxomatose, een virusziekte van konijnen die veelal dodelijk verloopt'', dat meldt Frank Verstappen van Dierenkliniek Hoofdstraat. Volgens de dierenarts is de slachting onder de wilde konijnen gigantisch, maar is de uitbraak onder konijnen die als gezelschapsdieren worden gehouden momenteel dramatisch.

In de afgelopen weken zijn enkele tientallen wilde konijnen aangeboden in de praktijk, die allemaal dood gaan aan deze erg besmettelijke virusziekte. De ernstig zieke konijnen komen vrijwel dagelijks via dierenambulance binnen om ze op een humane manier in te laten slapen. De laatste weken zijn ook al meerdere eigenaren bij de kliniek geweest met hun zieke konijnen, waarvan er enkele konden worden gered.

Een konijn in een tuin of zelfs in een huiskamer is niet 100% veilig voor het virus omdat muggen en vliegen het kunnen overbrengen. ,,Het virus wordt overgedragen via stekende en bijtende insecten zoals vlooien en muggen maar ook door direct contact tussen konijnen. Het typische beeld bestaat uit zwellingen en ontsteking vooral rond de ogen en de neus. Daarbij krijgen ze vaak knobbels (myxomen) of verdikkingen op de oren en uiteindelijk ook op de rest van het lichaam. De aangetaste konijnen kunnen uiteindelijk niet meer goed zien en ruiken waardoor ze een langzame dood sterven. Ruim 90% van de besmette konijnen sterft aan de infectie. De ziekte is niet gevaarlijk voor andere dieren of voor de mens, alleen voor konijnen.

Vaccineren

Gezonde konijnen kunnen tegen deze ziekte worden beschermd door ze te vaccineren. Vanaf een leeftijd van 4-6 weken kunnen konijnen worden geënt. Het geeft dan ongeveer 4-6 maanden bescherming tegen een infectie. Door de konijnen 2 x per jaar, in de lente en in de nazomer te vaccineren wordt de beste bescherming verkregen. Veel dierenartsen organiseren daartoe speciale ent-dagen voor konijnen. (Het vaccin zit namelijk in doses van 10 verpakt en is na bereiding maar enkele uren houdbaar. Er kan op zo'n dag dan tegen een gunstiger tarief worden gevaccineerd).

advertentie
advertentie