Bezuinigen op de wipkip

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

'Maar de bieb kan niet zonder subsidie'

HEUVELRUG - ,,Moeten openbare grasveldjes vijf keer per jaar worden gemaaid, of is twee keer wel voldoende?'' Met die vraag zette burgemeester Frits Naafs de toon, tijdens de discussieavond over financiële ombuigingen en kerntaken van de gemeente. Het opvallendste bezuinigingsidee: laat inwoners zelf hun wipkippen betalen. door Michiel Schaaij

De politieke bezuinigingsrace komt nog maar net op gang. ,,Maar voordat we met een dichtgetimmerd plan komen, willen we eerst met het maatschappelijk middenveld praten'', aldus Naafs. Zo'n 100 vertegenwoordigers van 30 organisaties voelden zich aangesproken en meldden zich vorige week op de bijeenkomst in het Doornse cultuurhuis. Die volle raadzaal deed een grote betrokkenheid bij de gemeentepolitiek vermoeden. Daar valt echter wel iets op af te dingen, want 220 andere organisaties sloegen de uitnodiging af. Degenen die wel kwamen opdagen, mochten naar hartenlust ideeën spuien over veranderingen en verbeteringen in het beleid van de Utrechtse Heuvelrug. Tegelijkertijd werden de geesten rijp gemaakt voor forse ingrepen, want als gevolg van landelijke maatregelen moet de gemeente € 5 miljoen bezuinigen.

Bibliotheek valt om

De deelnemers aan de bezuinigingsavond waaierden in vijf groepen uiteen, om zich over verschillende thema's te buigen. Die gesprekken waren wisselend van karakter. Een rondgang door het cultuurhuis liet kabbelende, rommelige, maar ook heftige discussies zien. In de Cantina kwam directeur Mariet Wolterbeek van regiobibliotheek Z-O-U-T onder vuur van ondernemers te liggen. Daarbij werd het bestaansrecht van een fysieke bibliotheek in het digitale tijdperk in twijfel getrokken. Maar Wolterbeek ziet in de digitale toekomst juist een belangrijke rol voor haar organisatie weggelegd. Ze wees op het belang van de bibliotheek als makelaar van onafhankelijke informatie en pleitte daarom voor lijfsbehoud. ,,We worden voor 80% gesubsidieerd door de gemeenten. Als dat wegvalt, dan valt de bibliotheek om'', aldus Wolterbeek. Dat zou ten koste gaan van leesbevordering voor basisscholieren en informatievoorziening aan ouderen.

Verkoop gemeentebos

Op het gebied van groenonderhoud lijken bezuinigingen wel binnen handbereik. De gemeente kan inwoners motiveren om goed voor de openbare ruimte in de Heuvelrugdorpen te zorgen. ,,Vrijwilligers hebben er best aardigheid in, om hun groene omgeving op orde te houden'', aldus een Maarnse landgoedeigenaar.

Daarnaast zouden gemeentelijke bospercelen aan het Utrechtse Landschap verkocht kunnen worden. Ook een betere controle op bouwleges kan financiële vruchten afwerpen. ,,Projectontwikkelaars doen bouwkosten nogal eens lager voorkomen dan ze in werkelijkheid zijn, om leges te besparen'', zo wierp een financieel adviseur op. Hij raadde het college aan om vaker proactief te handelen. ,,Nu lijkt de sluiting van de marinierskazerne een gelopen race. Maar als we er woningbouw of een bedrijventerrein realiseren, krijgen we er in ieder geval nog iets voor terug'', zo luidde zijn advies.

Onderschrift: Tijdens de kerntakendiscussie ging burgemeester Frits Naafs rond met de microfoon.

advertentie
advertentie