Volleybaloverzicht: Mannen en vrouwen Enervo blijven ongeslagen

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De Enervotrein raast maar door. Opnieuw boekten de mannen en de vrouwen winst op respectievelijk VCV 3 (1-3) en Protos 3 (1-3). De vrouwen van Volleer speelden een bekerwedstrijd tegen Taurus 4 in Houten, koploper in de regiodivisie. Het werd een 3-1 nederlaag, na een goed gespeelde wedstrijd.

Enervo

De vrouwen van Enervo kwamen, evenals een week eerder tegen DOSC, pas laat op stoom. Protos 3 liet zich het buitenkansje niet afnemen en na 25-15 begon de wedstrijd voor Enervo eigenlijk pas echt. Hoewel de ploeg van Enervo nog even enkele onvolkomenheden moest wegwerken, was het spel vanaf de tweede set weer als vanouds en moest Protos ervaren dat Enervo te sterk was (20-25). In de derde (12-25) en vierde (17-25) set liet Enervo de Utrechtse studenten volkomen kansloos. Alles viel op zijn plaats en door de 1-3 zege staat Enervo met VTC Woerden 3 op de gedeelde eerste plaats.

VCV 3 is zo'n ploeg waartegen op voorhand niet is te voorspellen hoe de wedstrijd zich zal ontwikkelen. De Enervomannen pakten de zaken vanaf het begin voortvarend aan en lieten VCV in de eerste set volkomen kansloos (15-25). In de tweede set waren de rollen volkomen omgedraaid. Enervo kon geen antwoord vinden op de vaak verrassende VCV-patronen. De 25-14 kwam hard aan en werkte ook nog in de derde set door. Toch was er sprake van herstel bij Enervo, dat -zij het met enige moeite- deze set wist te bemachtigen (23-25). Daarna liet VCV, dat veel kracht had verspeeld, de hoop op een beter resultaat varen, waardoor Enervo via 11-25 orde op zaken stelde en de koppositie stevig in handen houdt.

Volleer

De bekerwedstrijd tegen Taurus 4, koploper van de regiodivisie, werd door de Volleervrouwen onbevangen gespeeld. De Houtense ploeg werd in de eerste set volkomen verrast door het spel van Volleer dat zich weinig aantrok van het klassenverschil. De set werd zelfs met 20-25 gewonnen en Taurus moest ook in de tweede set alle zeilen bijzetten om Volleer van zich af te houden. Dat lukte maar net (25-22) en daarna werd het niveauverschil duidelijk via de setstanden 25-11 en 25-14. Het bekeroptreden blijft zo beperkt tot deze ene wedstrijd, maar opnieuw had Volleer laten zien dat het zich thuis voelt op het hogere niveau.

Zitvolleybal

Afgelopen week werden in Rotterdam de Europese Kampioenschappen zitvolleybal afgewerkt. Volleer was goed vertegenwoordigd met in zowel de mannenploeg -Saïd Mezlay en Edmir Popara- als in de vrouwenploeg -Karin Harmsen en Djoke van Marum- twee spelers. De vrouwen bereikten met sterk spel de finale, na onder meer knappe winst op Rusland en Slovenië. In de finale bleek Oekraïne met 3-1 te sterk. Maar het belangrijkste doel was bereikt: plaatsing voor de Paralympische Spelen van 2012 in Londen. Daar zal ook scheidsrechter Benno Meijer aanwezig zijn. Hij werd door de WOVD -de wereldbond voor zitvolleybal- uitverkoren als enige Nederlandse arbiter.

De Nederlandse mannenploeg groeide in het toernooi. In de poulefase werd een derde plaats bereikt en door prachtige overwinningen op Kroatië (3-2) -in de derde set werd een matchpoint overleefd- en Polen (3-0) werd een vijfde plaats bereikt. Dit was niet voldoende voor plaatsing voor de Paralympics, maar toch een onverwacht hoge klassering.