Ingezonden Zakelijk Heuvelrug: Eén zwaluw

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Voor onze leden ondernemers is het belangrijk dat onze gemeente Utrechtse Heuvelrug zich zo snel mogelijk losrukt van de laatste plaats op de ranglijst van meest-MKB-vriendelijke-gemeente in de provincie Utrecht en opstoomt naar de top 10. Dat bereik je met meedenken, klantvriendelijkheid, korte lijnen, tempo maken, proactief open en transparant zijn en meer van dat soort zaken. Waar mogelijk wil Zakelijk Heuvelrug meehelpen dat doel te bereiken.

Wij menen dat een cultuuromslag bij de bestuurders en de ambtelijke organisatie noodzakelijk is. Zo'n cultuuromslag moet leiden tot een platte organisatie met een open manier van werken die uitgaat van vertrouwen (in plaats van wantrouwen) en die vaker al regisserend kennis en talenten in het maatschappelijke middenveld benut.

Vorige week kregen we een paar signalen die onderdeel zouden kunnen zijn van een komende cultuuromslag. Zo leidde de burgemeester de kerntakendiscussie met het maatschappelijke middenveld. Het was de eerste keer en zoiets is voor alle deelnemers even wennen.

Ten tweede zagen we dat het wegwerken van de achterstand van 75 dossiers bij de afdeling Vergunning & Handhaving niet de eerder gemelde 3 jaar maar veel korter zal gaan duren. Hulde! Overigens in het betreffende persbericht wordt gewag gemaakt van het feit dat 99,1 % van de aanvragen voor een omgevingsvergunning binnen de wettelijke termijn afgehandeld wordt. Zonder onderbouwing twijfelen we sowieso aan zo'n hoog cijfer, vooral omdat het bij ons spontaan een beeld van verkiezingsuitslagen in Noord-Korea oproept. Om vertrouwen in het proces te krijgen is een relevante, te publiceren onderbouwing noodzakelijk. Dat levert de broodnodige transparantie op, die op haar beurt weer onderdeel is van die open cultuur.

Alternatief is dat de rekenkamercommissie zich over de cijfers buigt. Zou de rekenkamercommissie daarvoor kiezen, in plaats van het ons nogal wollig overkomende thema 'toepassing van de beleidsgestuurde contractfinanciering bij subsidies', dan hebben ze wel een onderwerp waar je als rekenkamer je tanden op stuk kan bijten.

Als derde melden we een raadsinformatiebrief over het landgoed Beukenrode waaruit blijkt dat de gemeente actief meedenkt. Zonder veel kennis op dit gebied vragen we ons in dit verband af of het lang durende en kostbare beroep van Beukenrode naar de Raad van State, zó snel na vaststelling van het bestemmingsplan door de Raad, met meer overleg vóór het vaststellen van het bestemmingsplan voorkomen had kunnen worden.

We denken aldus het eerste lichtpuntje in de verbetering van het ondernemersklimaat waargenomen te hebben. Helaas maakt één zwaluw nog geen zomer.

Paul Blom, Voorzitter Zakelijk Heuvelrug

advertentie
advertentie