Groot Heuvelrugdictee viel niet echt mee

11 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het eerste ' Groot Utrechtse Heuvelrugdictee' werd maandagavond gegeven in Zorgcentrum De Ridderhof. Simon van der Meer had een speels en soms bedrieglijk dictee geschreven van 50 regels. In Standaardnederlands uiteraard. Herman de Roode declameerde op karakteristieke wijze de tekst, waarbij hij zich flexibel opstelde bij kleine misverstanden en tijdelijke gehoorstoornissen. Na drie kwartier hard werken kregen de deelnemers pauze, ging de jury corrigeren en gaf Bert Jansen (neerlandicus), via Power Point, uitleg van het hele dictee. Hij deed dit geestig en leerzaam; er was geen speld tussen te krijgen. Tot slot kregen de deelnemers hun uitslag te horen.

door Manus van Gent

Alle vijftig deelnemers waren stipt op tijd in De Ridderhof om zich in het Groot Dictee met elkaar te meten. In zijn inleiding dankte Paul Machielsen (coördinator) de deelnemende organisaties zoals Cursusproject, Muzemiks, Maarn Wijzer en Welnuh voor hun inzet en ondersteuning.

Machielsen vertelde dat dit eerste 'Groot dictee' eigenlijk een vervolg is op eerdere 'dikketee's' in onder andere Amerongen, Driebergen en Leersum. Het eerste lustrum van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vormde aanleiding het Heuvelrugdictee hogerop te brengen en komende jaren te laten rouleren met de zes andere gemeentekernen.

De deelnemers waren in drie categorieën verdeeld: 1 De Prominenten, met medewerkers van de bibliotheken ZOUT, allen goed thuis in woorden en taal. 2 De inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (oudste deelneemster 87 jaar, jongste taalknobbel 13 jaar). 3. De Buitencategorie, ook wel dicteetijgers genoemd. Scherp en ervaren, komend uit heel het land en uit België.

De spelregels zijn voor allen gelijk: slechts één foutrekening per geheel woord; afbrekingen aan eind van regel zijn fout; onleesbaar schrift telt voor fout; spieken is inleveren; spellingfout altijd fout.

Het dicteeverhaal ging over een wondere stoet van typen die zich vanuit alle zeven dorpskernen spoedden naar Het Groot Dictee. Auteur Van der Meer en voordrager De Roode maakten er iets bijzonders van. Het leek allemaal luchtig en eenvoudig - maar dit bleek een misrekening.

Voor de lezer die de uitdaging aandurft: Zoek de fouten in de volgende woorden of samenstellingen, onder aanname dat er in elk woord fouten zitten en dat ze in het dictee voorkwamen.

- kacadorus - bijdehandse - kwasi nonchalant - gecrashed - rendez vous'tje - Sociale Zekerheids Stelsel - elf en dertigst - pszrewalski paard - Curacao-naar - qwuatt en hasj - grandprix Tournooi.

Wie hier 6 fouten scoort doet het bovengemiddeld.

Na de begripvolle maar strikte uitleg (ook over onze taal) van het hele dictee was het tijd voor de uitslag. Bij de Prominenten kwam Trees Wissenburg (Driebergen) als eerste uit de bus met slechts 19 fout.

Bij de Heuvelruggroep won Evelien Ros (Maarn) met een totaal van 29 foutmeldingen. De Dicteetijgers gingen er vandoor met de vetste kluif: René Dijkgraaf ( Harderwijk) had een superlage foutenscore van 5.

Kijk voor de gehele dicteetekst (in de juiste schrijfwijze) op www.nieuwsbladdekaap.nl.

advertentie
advertentie