Dressuur op topniveau

10 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Stoeterij Geere-Stein thuisbasis Nars Gottmer

DOORN - Sinds anderhalf jaar is Nars Gottmer als ruiter in dienst van Stoeterij Geere-Stein in Doorn. Voor hem de basis van waaruit hij zich voorbereidt op de internationale dressuurwedstrijden, zoals afgelopen weekend de wereldbeker kwalificatie in Hongarije. door Monique José Timmermans

Gottmer doet met twee paarden mee. ,,Er zijn twee verschillende niveaus. De Grand Prix en de Lichte Tour.'' In de laatstgenoemde klasse heeft Gottmer overwinningen behaald tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in Polen en nu weer in Hongarije.

,,Veel ruiters doen op beide niveaus mee. Met het meest ervaren paard in de hoogste klasse en een aanstormend talent in de Lichte Tour. Op die manier doet ook dat paard wedstrijdervaring op. Het leert de ambiance kennen en kan zo doorgroeien'', aldus Gottmer.

Talent daar draait het om, van zowel paard als ruiter. ,,Mist één van beiden talent voor dressuur, dan wordt het niets. Voor mijzelf geldt dat dressuur mij beter ligt dan springen, wat ik vroeger wel gedaan heb. Om op topniveau te kunnen presteren, heb ik mij gespecialiseerd.''

De hele dag is Gottmer in touw bij Geere-Stein met het trainen van verschillende paarden. De stoeterij is gespecialiseerd in het fokken van dressuurpaarden. ,,Gemiddeld staan er hier dertig in verschillende leeftijden. Om op hoog niveau in de dressuurwereld te kunnen blijven meedraaien, hebben we ook de voorzieningen op het terrein gemoderniseerd'', vertelt eigenaar Matthijs Maat, die de nieuwbouw van een binnen- en buiten wedstrijdbak, stallen, tuig- en voedselkamers laat zien.

De dressuurpassen zijn bewegingen die de paarden van nature ook maken. ,,De kunst is een vertrouwensband met het paard op te bouwen zodat je het dier kunt aansturen om op het juiste moment en in de juiste volgorde die passen te maken'', legt de ruiter uit. ,,Meestal ga ik met een paard aan het werk als het 5-6 jaar is, op dat moment voel je of er aanleg is.''

Tijdens de wedstrijden worden eerst verplichte proeven gereden, waarmee de combinatie zich kan kwalificeren voor de kür op muziek. Voor Gottmer heeft Charles Monterie de zes minuten muziek gecomponeerd waarop hij rijdt in de Grand Prix. ,,Nadat je die muziek hebt, begin je op een kladblok de kür op te bouwen. Het is lijnen uitzetten en bewegingen toevoegen. Je let er dan op dat je tijdens oefeningen waarin je het sterkst bent naar de jury toegaat en met dingen die minder goed kunnen gaan van de jury af.'' Iedere wedstrijd wordt dezelfde kür gebruikt. Dan wordt het ook voor de jury herkenbaar.

Afgelopen weekend stonden de WK kwalificatiewedstrijden in Hongarije op het programma. Gedurende de week verblijft Gottmer in een caravan op het wedstrijdterrein. Zo heeft hij tussen de proeven door een eigen plek om zich even terug te trekken. Matthijs Maat en partner Aletta Swanborn gaan mee. Voor hen staat ter plaatse ook het netwerken voor de stoeterij centraal.

www.narsgottmer.com en www.Geere-Stein.com.

advertentie
advertentie