NOS-commentator Hans van Zetten: 'Turnsport is een verademing'

4 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - ,,Beroepsvoetbal is een aanslag op de samenleving'', zegt verslaggever Hans van Zetten (63). De commentator van NOS Studio Sport gaat ferme uitspraken niet uit de weg. Zijn eigen turnsport beschouwt hij als een verademing en die boodschap heeft hij afgelopen week persoonlijk overgebracht aan zijn partijgenoot minister Edith Schippers (VVD).

door Michiel Schaaij

In een liberaal onderonsje toonde Van Zetten zich een warm pleitbezorger voor het turnen. Ondanks de misstap van oud-wereldkampioen Youri van Gelder is turnen een superschone sport, vindt de Leersummer. Al 25 jaar pakt hij zijn koffers om internationale wedstrijden van commentaar te voorzien. Zijn stemgeluid is markant, hij articuleert smetteloos en zijn turnkennis is ongeëvenaard. Zo beleven tv-kijkers grote toernooien vanaf de eerste rang mee. Zijn sporttechnisch inzicht deed de NOS-commentator op in zijn jeugd. Van Zettens vader was een begrip in de Zoetermeerse turnwereld en tijdens belangrijke wedstrijden klom de jonge Hans regelmatig op de tribune. Zijn actieve turnloopbaan werd door een knieblessure in de kiem gesmoord, maar als bondscoach van de Nederlandse turndames liet Van Zetten zijn expertise niet verloren gaan. Op zijn 38e trad hij in de voetsporen van de legendarische turnverslaggever Klaas Boot en inmiddels is Van Zetten zelf een icoon in de turnwereld.

In het souterrain van zijn woning bereidde de turnverslaggever zich de afgelopen dagen voor op het wereldkampioenschap in Japan. Een kleine nis in de kelderruimte herbergt een imposant aantal ordners en mappen. Daarin verzamelde Van Zetten alle details uit de Nederlandse turngeschiedenis. Mede dankzij dat archief is hij een graag geraadpleegde vraagbaak voor collega-journalisten. Een map met de prestaties van de huidige turngeneratie ligt klaar om ingepakt te worden. Vrijdag stapt de Leersummer in het vliegtuig naar Tokyo, om vanaf dinsdag live-uitzendingen van Studio Sport te presenteren. Hij maakt lange dagen op zijn commentaarpositie en ook daarbuiten houdt het mondiale toernooi hem bezig. Dankzij contacten met de Nederlandse turners en coaches kan Van Zetten de teamsfeer proeven en komt hij alles aan de weet over pijntjes en blessures van de sporters.

Soms trotseert Van Zetten fysieke ontberingen om zijn kijkers op de hoogte te houden. Tijdens zijn Olympische debuut in Seoul was er in de hele sportaccommodatie geen enkel broodje te krijgen. ,,Dat was van acht uur in de ochtend tot tien uur 's avonds hongeren! Ik ben daar wel wat kilo's kwijtgeraakt'', herinnert Van Zetten zich. Zijn eerste Olympische toernooi ging hem ook emotioneel niet in de koude kleren zitten. Zo raakte hij tijdens een finale ontroerd door een turnster, die op het beslissende moment volledig faalde. Door het sportieve drama schoot Van Zetten vol en moest hij de microfoon met een 'kuchknop' uit de ether halen. Of het voormalige raadslid tijdens het komende WK ook geëmotioneerd raakt, moet nog blijken. De toestelfinales zijn dagelijks live te volgen. Dinsdagochtend om 11.50 uur zit Van Zetten startklaar achter de NOS-microfoon.

advertentie
advertentie