Appeltjes plukken op Nationale Ouderendag

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De Utrechtse Heuvelrug is één van de negen gemeenten die inmiddels meedoen aan de Nationale Ouderendag. Op deze dag worden allerlei activiteiten georganiseerd voor ouderen en worden wensen van ouderen vervuld. Arnold en Dieneke Schothorst maakten een keuze uit de wensen en namen de dames Van der Grift en Van der Bijl uit woonzorgcentrum De Ridderhof in Amerongen een middagje mee naar hun boerderij aan de Broekweg in Driebergen. Mevrouw van der Grift wilde namelijk eens een boerderij bezoeken en mevrouw van der Bijl zou graag eens appeltjes plukken. Het werd een gezellige middag voor iedereen.

door Katka Kolmas

De Nationale Ouderendag is een initiatief van een aantal mensen die, in navolging van de internationale dag van de ouderen van de Verenigde Naties, nationaal wat voor ouderen wil betekenen. De wensen zijn zeer uiteenlopend: een dagje winkelen, een vriendin in Amsterdam bezoeken, een boswandeling maken, een ritje op de motor en een dagje naar zee. Vrijwilligers kunnen intekenen op een wens waarna de partijen bij elkaar worden gebracht.

Arnold en Dieneke Schothorst haalden de dames in Amerongen op en lieten hen kennismaken met de nieuwe vorm van boeren. Op hun terrein heeft namelijk de koeienstal plaatsgemaakt voor een Bed & Breakfast. Ze houden ook hobbydieren en bezitten een hoogstamboomgaard met appels die ze zelf verwerken in taarten voor de gasten van hun theetuin. De theetuin is alleen geopend op donderdag en zondag, dus de dames hadden het rijk alleen.

Mevrouw Van der Grift (85) genoot van alle aandacht. Zelf heeft ze vroeger op een boerderij in Overlangbroek gewoond en ze heeft haar leven lang hard gewerkt. ,,Eigenlijk kon ik vandaag niet weg, zo druk heb ik het!'', lacht ze. ,,Ik doe alles nog zelf, de kamer, keuken en bijkeuken, ik werk nog steeds, hoor!" Dochter Marrie is ook mee en vertelt: ,,Dat klopt wel van dat werken, vroeger. Ik weet nog dat mijn jongere broer aan een touw werd gebonden als ma de koeien moest melken!" Na de koffie vertrok het gezelschap naar de boomgaard en heeft mevrouw Van der Bijl (86) haar appeltjes geplukt. Arnold had speciaal voor haar wat appeltjes onderin laten hangen, zodat ze er goed bij kon. Ook Arnold en Dieneke hebben een leuke middag beleefd. ,,We hebben twee jaar geleden ook een wens vervuld en nu weer. We doen graag wat voor een ander, we worden er zelf ook blij van'', zegt Arnold.

Naast alle gezelligheid wil de Nationale Ouderendag ook aandacht vragen voor de ontwikkelingen in een vergrijzende samenleving. Enkele feiten en cijfers over verzorgingshuizen: van de meer dan 2,6 miljoen Nederlanders van 65+ wonen er ruim 150.000 in een verzorgings- of verpleeghuis. Eén op de drie bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen is eenzaam. Eén op de tien tehuisbewoners komt helemaal nooit buiten en één op de vijf minder dan één keer per maand. Driekwart van de verpleeghuisbewoners is afhankelijk van hulp van anderen voor de persoonlijke verzorging en het naar buiten gaan. Vrijwilligers kunnen hierin veel verschil maken.

advertentie
advertentie