Wethouder viert rentree met kritiek op kabinet

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Lokale bestuurders krijgen ten onrechte de zwarte piet voor bezuinigingen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat zei wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) bij haar terugkeer op het politieke toneel. In het eerste openbare optreden na haar vakantie-ongeval leverde ze stevige kritiek op het kabinetsbeleid.

door Michiel Schaaij

Het kabinet gooit nieuwe taken over de schutting van de lokale overheid, maar bezuinigt tegelijkertijd op het bijbehorende budget. ,,Maar waarom snijdt Den Haag niet vóórdat er taken aan de gemeentes worden overgedragen?'', vroeg Van Oostrum zich af. Op een dialoogavond van de gemeenteraad hekelde ze ook de aangekondigde bezuinigingen op het persoonsgebonden budget.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) en minister Edith Schippers (VVD) liggen onder vuur, vanwege ingrepen in het systeem waarmee mensen hun eigen zorg kunnen regisseren. ,,Hoe kan de minister beweren dat zij bezuinigt op pgb's, zonder dat het mensen pijn doet?'', aldus Van Oostrum.

De wethouder staat voor de ondankbare taak om met een verlaagd budget de uitvoering van de Wmo zeker te stellen. De mogelijkheden om te besparen zijn klein, vindt Van Oostrum. ,,Er wordt in de Utrechtse Heuvelrug al heel wat op de Wmo bezuinigd. We geven aanzienlijk minder uit dan vergelijkbare gemeenten.''

advertentie
advertentie