De Vrijwillige Hulpdienst blijft helpen

26 september 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN/MAARSBERGEN - In beide dorpen bestaat een Vrijwillige Hulpdienst sinds 1976 en nog steeds volop in bedrijf. Voortgekomen uit los georganiseerde burenhulp en in deze tijd omgevormd tot een goed georganiseerde vervoersdienst. Met als doel vervoer en begeleiding van mensen van alle leeftijden die minder mobiel zijn op alle dagen van de week.. Onlangs is een nieuwe coördinator aan de slag gegaan.

door Han Overkamp

Gedurende de afgelopen negen jaar heeft Hennie van der Sterren het coördinatorschap op zich genomen. ,,Ik beoordeelde de aangevraagde ritten en verdeelde ze onder de aangesloten vrijwilligers. Dat zijn er een dertigtal, maar de meeste ritten worden uitgevoerd door een veel kleinere groep. Wat ik altijd heb willen voorkomen is dat de Hulpdienst gebruikt wordt als goedkoop alternatief voor een regulier taxibedrijf. Wij rijden enkel voor mensen die echt een hulpvraag hebben. In de regel zijn dat ouderen, wonend in Trompstaete of zelfstandig, die maar al te blij zijn dat ze door ons naar het Gezondheidscentrum, naar een ziekenhuis in Utrecht of Amersfoort, en zelfs naar de Maartenskliniek in Nijmegen worden gereden. Want wij zijn er niet alleen voor hen als chauffeur, wij bieden altijd een luisterend oor en wij lopen desgewenst ook met iemand mee het ziekenhuis in."

Veelgevraagde andere bestemmingen zijn het gemeentehuis in Doorn, de supermarkt of de kapper. Zelfs in het zeer uitzonderlijke geval dat de Hulpdienst gebeld werd omdat er een 'buitenlander' op straat stond die door de conducteur de trein was uitgezet en geen geld op zak had, werd voor vervoer naar het politiebureau gezorgd. Hennie van der Sterren wordt opgevolgd door Hans Koolstra uit Maarn. Hij prijst Hennie's inzet. ,,Wat heeft hij fantastisch werk gedaan al die jaren, alles staat perfect op de rit en ik hoef er niets aan te veranderen of te verbeteren. Maar zelf moet ik me nog goed inwerken."

Koolstra heeft het dan met name over het intakegesprek. Daarin worden de motieven van de aanvrager beoordeeld, wordt bekeken welke auto nodig is in verband met eventueel vervoer van rollator of rolstoel, en wordt de ritprijs bepaald. In het algemeen kost een rit in het dorp € 1,- en wordt voor bestemmingen buiten het dorp € 0,30 per kilometer gevraagd.

De Hulpdienst voert haar activiteiten uit als onderdeel van de welzijnstichting Welnuh. Voor de uit te voeren ritten zijn aanvullende verzekeringen afgesloten. Beiden zijn het er over eens dat de Hulpdienst een onmisbare schakel is in de zorg voor minder mobiele dorpsbewoners. ,,En wij verwachten dat we nog belangrijker gaan worden nu de bezuinigingen juist deze groep hard gaat treffen. We horen nu al dat een gewone taxi voor sommige ritten niet eens komt opdagen."

Een aanvraag voor een rit buiten het dorp moet wel tijdig worden ingediend. Een dag van te voren kan wel eens te laat zijn om de juiste match te kunnen maken tussen aanvrager en benodigde autotype en chauffeur. Hans Koolstra is te bereiken onder nummer 0343 444246 en 06 54284499. Eveneens bereikbaar is Bea Prins 0343 431202.

advertentie
advertentie