Champ'Aubert bestaat 25 jaar

20 september 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Zo'n tien jaar geleden stond het voortbestaan van de 'kamer van Driebergen', zoals ontmoetingscentrum Champ'Aubert genoemd wordt, volop ter discussie. Het Driebergse gemeentebestuur wilde het centrum, dat toen nog door de gemeente werd gesubsidieerd, afstoten om kosten te besparen. Meerdere jaren heeft die discussie zich voortgesleept en in 2005 werd de subsidiekraan dichtgedraaid. Maar Champ'Aubert is niet ter ziele gegaan. Integendeel: het centrum draait op volle toeren en zondag 2 oktober a.s. wordt op feestelijke wijze het 25-jarig jubileum gevierd.

door Jan de Beer

Theo Grintjes en Gerard de Jong, respectievelijk voorzitter en secretaris van het huidige bestuur, kunnen zich nog goed herinneren hoe de boerderij destijds als sociaal-cultureel centrum van start ging. En ook Etienne van den Brink, die in 2002 zijn vader Hans van den Brink als bedrijfsleider opvolgde, kent de geschiedenis maar al te goed.

Reeds in 1971 was de eeuwenoude boerderij in handen van de gemeente gekomen, overigens zonder dat men toen een idee had over de bestemming. Die kwam pas midden jaren '80 in beeld, toen een aantal 'idealisten' bedacht dat de nieuwbouwwijk in deze hoek van Driebergen wel een ontmoetingscentrum kon gebruiken. Na een ingrijpende restauratie werd op 11 september 1986 door de Drieberge gemeenteraad een stichting in het leven geroepen, met als doelstelling de verbouwde boerenstulp als sociaal-cultureel centrum te exploiteren, onder de naam Champ'Aubert. Die exotische naam verwijst naar een klein Frans dorpje waar de Nederlandse baron Van Heeckeren ooit aan de zijde van Napoleon streed. De Driebergse boerderij, die in zijn bezit was, had hij naar dat strijdtoneel vernoemd.

Als sociaal-cultureel centrum verleende Champ'Aubert vanaf de start in 1986 onderdak aan uiteenlopende gezelschappen, zoals toneelvereniging VZOD en Harmonie Aurora. Maar ook kunstenaars waren er actief en zelfs een kerkgenootschap hield er diensten. Speciaal daarvoor was er een doopvont geïnstalleerd, dat zich onder het podium bevond.

Hoewel het centrum in de jaren '80 en '90 voortdurend gonsde van de activiteiten, ontstond er in bepaalde politieke kringen geleidelijk toch enige wrevel over de zware subsidielast die er aan kleefde. Volgens sommigen kwamen de sociaal-culturele doelstellingen onvoldoende uit de verf. Dat hardnekkige standpunt leidde tot een langdurige discussie waarbij tenslotte openlijk over verkoop werd gesproken.

Niet iedereen was het daar overigens mee eens. Volgens Grintjes en De Jong heeft vooral de toenmalige wethouder Neeltje Schravesande lange tijd pal gestaan voor continuering van het centrum. Maar het bestuur zag hoe donkere wolken zich bleven samenpakken en koos er voor om de bakens te verzetten. Stap voor stap werd een meer commerciële aanpak doorgevoerd en toen de subsidie in 2005 daadwerkelijk gestopt werd, kon men het centrum op 'marktgerichte' wijze voortzetten.

,,We draaien nu zelfstandig en huren het pand van de gemeente", zegt Theo Grintjes. ,,De sociaal-culturele doelstellingen van de stichting en de horeca hebben we intern van elkaar gescheiden. We hebben fors geïnvesteerd, onder meer wat betreft personeel, inrichting en modernisering van de keuken. Ook hebben we nieuwe grote klanten weten aan te trekken en het contact met vaste klanten geïntensiveerd."

Volgens de beide bestuursleden en bedrijfsleider Etienne van de Brink heeft dit er toe geleid dat het centrum als 'vergader- en partyboerderij' momenteel prima draait. ,,Onze grote kracht is dat een vast team bij feesten en partijen, maar ook bij vergaderingen of bedrijfsbijeenkomsten, alle aandacht geeft aan de gasten. De prijzen zijn redelijk en de kwaliteit is hoog. Een complete verzorging is mogelijk met verse producten uit eigen keuken. Er zijn ruime parkeer- én huurmogelijkheden, ook voor meerdere dagen, en bovendien is er onlangs een tuin met zitjes gecreëerd. En natuurlijk zijn er ook nog altijd de publieksactiviteiten zoals de jazzmiddagen en disco-parties. "

Een feestelijke viering van het 25-jarig jubileum is dan ook zeker op zijn plaats, vinden de drie heren. Op 2 oktober is er van 14.00 tot 17.00 uur open huis met een wijnproeverij. Bij de 'buren', kinderboerderij 't Woelige Nest, zijn er speciale kinderactiviteiten en om 15.00 uur zal het bestuur van Champ'Aubert als jubilaris een cadeau aanbieden aan die kinderboerderij. En er liggen nog meer festiviteiten in het verschiet. Een fraaie brochure met het complete programma is onlangs huis-aan-huis verspreid in Driebergen.

advertentie
advertentie