Ludieke opening van vernieuwde Kersweg

19 september 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het lijkt zo gemakkelijk: nieuw riool erin, kabels vervangen, zand erover en dan secuur herinrichten en bestraten. Dan heb je een voorbeeldige 'fietsstraat' waar de auto te gast is. De eerste in de Gemeente, en waar beter dan in het smalle Amerongen? Na drie jaar van gecompliceerd renovatiewerk, met nodig oponthoud door het weer en tegenslag, werd vrijdagmiddag onder grote belangstelling de totaal vernieuwde Kersweg ( met zijstraten) feestelijk heropend. De bewoners, de aannemers en de Gemeente vierden terecht samen een feestje.

Door Manus van Gent.

De grote tent, aan de rand van de Bovenpolder bij de Kersweg, was het verzamelpunt voor betrokkenen bij dit voorbeeldige renovatieproject. De buurtbewoners, de aannemers en installateurs en de gemeentelijke coördinatoren kwamen er opgewekt bijeen om de nieuwe Kersweg te bewonderen en om de niet altijd even gemakkelijke voortgang van het project te bespreken.

Wethouder Bert Homan (verkeer) hield een levendige openingstoespraak waarin hij de goede samenwerking en verstandhouding tussen Bewoners, Bouwers en Gemeente, gedurende deze lange tijd, hoog waardeerde. Ook memoreerde de Wethouder de omstandigheden waardoor het grote karwei veel vertraging had opgelopen: de keiharde ondergrond, waardoor damwanden voor de grote buizen nodig waren; daarnaast de archeologische onderzoeken en vondsten (weliswaar te verwachten maar niet te voorspellen) en tenslotte het winterweer van 2010/2011 toen er gewoon niet gewerkt kon worden.

Vervolgens stelde Homan drie wielerploegen samen die een estafetterace over de gehele Kersweg moesten volbrengen. Bewoners, bouwers en Gemeentemedewerkers vormden ieder een ploeg die het opnam tegen de rest. Het opstappen en de aanzet voor de start ging allemaal goed…maar bij de eerste bewegingen barstte de hilariteit los. Alle fietsen waren gemodificeerd of uit balans gebracht. Het leek wel circus. Ondanks alles verliep de prijsuitreiking rechtvaardig en sportief. De Kersweg liet zien dat het een echte Fietsstraat wilde zijn. Voor alle fietsers. Daarna was er in de feesttent een plezierig samenzijn, met een drankje en een hapje. Er was volop gelegenheid nog na te praten met de wethouder en de aannemer, van wie beiden werd gehoopt dat zij in Amerongen vaker dit soort verkeersverbeteringen mogen aanpakken.

advertentie
advertentie