Ophef over 'deal' met kampers

Nieuws

DRIEBERGEN - Het plan van het Heuvelrugcollege om de bewoners van het woonwagenkamp op de Driebergse Sportlaan via een opmerkelijke financiële regeling aan een woning in een andere gemeente te helpen, heeft tot ver buiten Driebergen stof doen opwaaien. Kennelijk heeft wethouder Homan, die de 'deal' bedacht heeft, een open zenuw geraakt. Het voorstel dat onder de noemer 'bedrijfsverplaatsing' op de agenda van de gemeenteraad is gezet, heeft vanwege de pregnante berichtgeving in landelijke media inmiddels voor honderden commentaren uit alle windstreken gezorgd. Maar wethouder Homan is niet onder de indruk.

door Jan de Beer

De kritiek die in het dorp Driebergen klinkt, spitst zich vooral toe op het verwijt aan Homan dat hij 'de geschiedenis blijkbaar niet kent'. Daarmee wordt gedoeld op de roemruchte Roma-affaire van elf jaar geleden waarbij het zelfde woonwagenkamp betrokken was. Vanwege die affaire moest toen het complete wethouderscollege zijn biezen pakken. Wethouder Homan vindt echter dat zijn voorstel beslist niet te vergelijken is met die vroegere affaire. ,,Toen werd aan die Roma-familie zomaar geld gegeven in de hoop dat zij niet zouden terugkeren, met als gevolg dat zij in de omgeving zijn gaan rondzwerven, dat was niet handig", zegt hij. De oplossing die hij bedacht heeft is volgens hem goed te verdedigen. Over de landelijke aandacht maakt hij zich dan ook niet druk. ,,Ik had wel verwacht dat er ophef zou ontstaan en ik vind het eigenlijk nog wel meevallen", zegt hij. ,,Een onderwerp als woonwagens en verplaatsingen spreekt altijd tot de verbeelding, dat wist ik van tevoren."

Het doel van zijn spraakmakende voorstel is om tegenover het woonwagenkamp, op de plaats van de voormalige gemeentewerkplaats, een woonwijkje te realiseren. Volgens Homan is dat streven tot mislukken gedoemd zo lang dat woonwagenkamp er zit. ,,Dan kunnen we die grond alleen maar als goedkoop bedrijfsterrein aanwenden," verklaart hij. Voor de kampbewoners die een handel in een oud ijzer runnen is daarom naar een woning met bedrijfshal elders gezocht. Waar precies is nog niet bekendgemaakt, maar wel dat het buiten de Heuvelruggemeente is. De kosten die hieraan verbonden zijn bedragen zo'n vijf ton. Het grootste deel hiervan, drie ton, wordt neergeteld door het Woonwagenschap regio Zeist. Deze organisatie was jarenlang verantwoordelijk voor het onderhoud van de woonwagenkampen in deze regio maar zal, vanwege de overdracht van al deze kampen en na 'ontbinding' van de standplaats aan de Driebergse Sportlaan, worden opgeheven. De overige twee ton wordt gefinancierd door een renteloze lening van 160.000 euro die de Driebergse kampbewoners, onder strak geregelde voorwaarden, bij de gemeente hebben afgesloten en 40.000 euro die de gemeente bijdraagt. Volgens Homan is compensatie bij gedwongen verhuizing heel gebruikelijk en hij reageert dan ook zeer laconiek op de commotie. Toen maandag de camera's van de omroep PowNews in Driebergen neerstreken en hij er door de verslaggever op gewezen werd dat er politie nodig was om te filmen bij het kamp zei hij: ,,Ik ga er zo met u naar toe zónder politiebegeleiding, want u weet: ik ben een wethouder zonder angst."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47